+ Meer informatie

ÏVdA-leider Kok weigert eerherstel

Vermeende coupplegers 'bungelen'

2 minuten leestijd

DEN HAAG - PvdA-lei(ler Kok weigert te verklaren dat ,^elfs in de verste verte" geen sprake is geweest van een couppoging door oud-partijvoorzitter Van der Louw, hoogleraar Bomhoff, opinie-onderzoeker De Hond en het oud-kamerlid Kombrink. Drie van deze zogenaamde "Bende van vier" hebben Kok gisteren in een open brief gevraagd hen van alle blaam te zuiveren.

Van onze politieke redactie ' Via zijn woordvoerder liet Kok gisteren weten dat iedereen binnen de WdA hartelijk welkom is om mee te denken over de vernieuwing. Dat geldt ook voor deze groep. De woordvoerder herhaalde hetgeen Kok zaterdag in Nijmegen zei, namelijk dat de leiding van de partij bij hem berust en dat die niet overgedragen wordt aan wat voor comité dan ook. Kok laat het verder bij deze reactie, aldus de woordvoerder. In de brief van de groep-Van der Louw werd echter aan Kok veel meer gevraagd. De partijleider wenst daar niet op in te gaan.

De Bende van vier gaat overigens in afgeslankte vorm door met bij te dragen aan de discussie over de toekomst van de PvdA. Voormalig PvdA-kamerlid Kombrink heeft afgehaakt. Zijn handtekening ontbreekt onder de brief aan Kok, omdat hij zich in zijn functie op het ministerie van defensie „bewust wenst te onthouden van publieke politieke activiteiten".

Gegriefd

Van der Louw en de zijnen voelen zich „gegriefd" dat noch Kok noch anderen uit de partijtop de moeite hebben gedaan beschuldigingen over een couppoging de kop in te drukken. „Jij (Kok, red.) weet immers beter dan geen ander dat André (Van der Louw, red.) je op 13 september een concept van een brief liet overhandigen. Wij hebben deze brief niet verder verspreid, laat staan geprobeerd er in het geheim handtekeningen voor te verzamelen. Jij bent de enige die een exemplaar van de brief heeft ontvangen", zo staat in de open brief aan Kok.

Kok heeft daarop, op 19 september, een onderhoud met Van der Louw gehad waarbij de laatste kenbaar maakte dat er geen voornemen bestond de brief naar buiten te brengen voor het historische PvdA-congres afgelopen zaterdag in Nijmegen. Kok liet Van der Louw bij die gelegenheid weten dat hij de conceptbrief in kleine kring had besproken.

Ware toedracht

Afgelopen zaterdag heeft de PvdApartij-ideoloog Tromp in deze krant precies uit de doeken gedaan hoe het zit met de couppoging. In het Rotterdamse is men al enige tijd ontevreden over de weinig vernieuwingsgezinde partijleiding. Toen de zogenaamde Bende van vier een keer bij elkaar was om deze zaken te bespreken, opperde een van hen het idee een coup te plegen en de partijleiding af te zetten. Toen een van de anderen dat hoorde, barstte hij in lachen uit. Daar is het bij gebleven, aldus Tromp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.