+ Meer informatie

Californië sluit deal met nutsbedrijf

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse energieproducent Williams Companies betaalt de staat Californië 690 miljoen dollar in een akkoord waarbij juridische aanklachten tegen Williams worden geschrapt.

Verder wordt een contract voor energieleveranties herzien. Dit bespaart Californië 1,4 miljard dollar op een bedrag van 4,3 miljard dollar voor een contract voor energieleveranties over tien jaar.

Williams was gisteren de eerste energieproducent die zo'n akkoord met Californië sloot, nadat de staat verscheidene energiebedrijven had aangeklaagd wegens marktmanipulatie en prijsopdrijving tijdens de energiecrises van 2000 en 2001. De energiebedrijven deden de beschuldigingen van de Californische overheid indertijd af als onterechte beschuldigingen. Maar in het justitieonderzoek naar de accountingschandalen bij energiegigant Enron werd duidelijk dat dit bedrijf met andere bedrijven de energieprijzen onder meer had opgedreven door kunstmatig tekorten te creëren.

Onder leiding van gouverneur Gray Davis begon Californië de energieproducenten dit jaar te vervolgen. De bedrijven hoopten op verlichting na de verkiezingen van 5 november, maar Davis werd vorige week dinsdag herkozen.

Dat is volgens marktanalisten een van de belangrijkste redenen waarom Williams nu voor het compromis koos. Geen verdere aanklachten meer, tegen betaling van 690 miljoen dollar plus heropening van de onderhandelingen over het tienjarencontract. Andere energiebedrijven zullen zeker volgen, vooral nu ook de federale overheid vijf van deze bedrijven heeft gesommeer d documenten over te dragen in een breder onderzoek naar prijsmanipulatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.