+ Meer informatie

Thuistips

4 minuten leestijd

Dieven bij tomaten destijds verwijderen!
 Heeft u dit voorjaar buitentomaten geplant? Een goede keus, want wat is er leuker en lekkerder dan uw eigen, zonrode tomaten (overigens zijn er tegenwoordig ook soorten met gele vruchten te koop!). Loop de planten af en toe even na:
- bind ze vast, bij voorbeeld aan een tonkinstok (bamboe);
- haal de top eruit als er drie of vier trossen gevormd zijn;
- haal de dieven weg (de scheutjes die in de oksels van de bladeren groeien);
- wanneer de onderste tros begint te rijpen haalt u het blad onder die tros weg. Doe hetzelfde bij de volgende trossen;
- tomaten bestaan voor vrijwel 100 procent uit water. Zorg daarom voor voldoende vocht in droge tijden. Onrijpe, per ongeluk afgestoten tomaten laat u rijpen op een lichte plek uit de zon. De zon doet de vruchten wel rijpen, maar verdampt ook veel vocht. Minitomaatjes hoeft u niet te toppen en te dieven. U laat ze gewoon groeien.

Openbaar groen als gratis heg
Wanneer uw tuin grenst aan een heestervak in het openbaar groen heeft u misschien zelf geen haag nodig. Dat heestervak geeft voldoende privacy en zo'n haag vraagt ruimte en onderhoud. Eventueel geeft u de tuingrens aan met behulp van een eenvoudig hekje. Eventueel slaat u alleen op de hoeken van de tuin een paaltje om de grens aan te geven.

De tuin in juli
• haal de uitgebloeide bloemen uit uw planten;
• uw haag wordt recht gesnoeid als u eerst een touwtje spant. Er zijn maar weinig mensen die het zo, uit de hand, recht kunnen.
• (gebruikte) thee bevordert de groei van varens;
• zet uw kamerplanten, tijdens een malse bui, lekker buiten. Ze knappen er ontzettend van op;
• hou uw klimplanten in de gaten, leid de ranken in de goede richting en knip scheuten, die u in de weg zitten, af;
• heeft u wel eens in de herfst bloeiende knollen geprobeerd? U zult er wel even naar moeten zoeken, niet overal worden ze verkocht maar het is wel de moeite waard. Probeer de herfsttijloos en herfstbloeiende krokussen eens. Uw buren zullen, als ze de krokussen zien bloeien, denken dat de natuur in de war is!

Een goedkoop fietsrekje
Worden de fietsen bij u ook, bij wijze van spreken, overal neergesmeten? In dat geval kan een fietsrekje een oplossing betekenen. Heel eenvoudig te maken. Wat u nodig heeft zijn twee stevige palen van ongeveer 75 cm lang en een paar planken. Verder wat schroeven. De palen komen 70 - 80 cm in de grond te staan. De planken (2 of 3 stuks) schroeft u horizontaal aan de palen vast. Hou ongeveer 5 cm tussenruimte aan.

Binnen paar weken vormen luizen plaag
Bladluizen op de rozen en andere fraaie tuinplanten: wie kent ze niet? Luizen komen vooral voor op planten die niet helemaal gezond zijn. Pas uitgedunde slaplantjes die op een andere plek gepoot zijn hebben even "stilgestaan", hun groei is even gestopt, waardoor ze gevoeliger voor luizen zijn dan niet uitgedunde slaplantjes. Overigens kan dat later weer bijtrekken en oogst u van die verplante plantjes net zulke mooie kroppen! Luizen hebben aan hun kop een buisje dat in de stengel geboord wordt. Via dat buisje worden sappen aan de plant onttrokken. Suikers worden niet gebruikt maar ook daar zijn afnemers voor: de mieren in uw tuin. Wanneer u een luizenplant van dichtbij bekijkt zult u de mieren ook kunnen zien. Ze trommelen met hun voorpoten op het achterlijf van de luis. Door dat getrommel perst de luis een druppeltje "suikerwater" naar buiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.