+ Meer informatie

Dordtse zaak opnieuw voor Gerechtshof

2 minuten leestijd

Deze wijze van opsporing heeft in de tweede helft van de vorige en in het begin van deze eeuw een stroom van reacties losgemaakt. In vrijwel alle reacties werd deze methode afgekeurd. Enige jaren geleden deed het Amsterdamse Gerechtshof nog eens een niet voor tweeërlei uitleg vatbare uitspraak over het uitlokken. Dat kwam erop neer dat de politieambtenaar de betrokkene niet mag brengen tot een andere gedragslijn dan die waarop zijn opzet reeds was gericht.

Moeilijker ligt dat met betrekking tot de democratische controle op het naleven van deze regels en het verschoningsrecht. De politie kan in narcotica-zaken niet zonder informaties uit de kringen van de betrokkenen. Als de informant en de werkwijze bekend moeten worden gemaakt, zal dat voor de verdere bestrijding van de drughandel. grote

Het kernprobleem voor de politie is volgens de recherche-chef hoe men waar kan maken dat er geen zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen zien. „Ik begrijp best dat er ook op de politie democratische controle moet plaatsvinden, maar als mens heb ik me wel eens in deze affaire afgevraagd, waar zijn we mee bezig. De vraag kwam in me op, wie is er nu verdachte?".

Parlement

Kapitein Van Eerde vindt dat op dit terrein een rol is weggelegd voor het parlement, dat zich bij de behandeling van drugsproblemen ook zou moeten bezighouden met de opsporingsmogelijkheden'. „Iedereen praat over de opsporing van de verdovende middelen en een goede hulpverlening, ik ben het daarmee helemaal eens, maar we moeten niet vergeten dat het narcoticaprobleem begint bij de handel. Ik heb soms de indruk dat over die kant van de zaak veel onwetendheid bestaat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.