+ Meer informatie

Sterfgevallen wekken onrust bij asielzoekers

Iraniërs richten vernielingen aan

2 minuten leestijd

MEERLO-WANSSUM - Onder de Iraanse bewoners van het asielzoekerscentrum Het Roekenbosch in de tot de Noordlimburgse gemeente Meerlo-Wanssum behorende woonkern Blitterswijck is grote onrust ontstaan over twee recente sterfgevallen.

In een van de bungalows waar rond zeshonderd asielzoekers verblijven, is gisteren een stervende man afkomstig uit Iran aangetroffen. Toen reanimatie niet bleek te helpen, is hij overgebracht naar het ziekenhuis van Venlo. Daar is hij in de loop van de dag overleden. Naar de juiste doodsoorzaak wordt een nader onderzoek ingesteld.

Meer duidelijkheid bestaat over de dood van een andere man uit Iran. Hij overleed in de loop van woensdag in het ziekenhuis van Venlo aan de gevolgen van een val, zo is gisteravond door een woordvoerder van de rijkspolitie desgevraagd bevestigd.

De Iraniër die het slachtoffer is geworden van een val, kreeg afgelopen zaterdag ruzie met een taxichauffeur over de betaling van een rit die hij samen met een kameraad had gemaakt. Toen de chauffeur onmiddellijke betaling eiste, sloeg het tweetal op de vlucht. Een van hen nam de op het dashboard gelegen portefeuille van de taxichauffeur mee. Die is later buiten teruggevonden. Hoeveel geld er in zat of er uit verdwenen is, staat nog niet vast.

Alarmpistool

De taxichauffeur maakte gebruik van een alarmpistool, waarvoor hij een vergunning heeft, en loste daarmee een of meer waarschuwingsschoten. De vluchtende Iraniërs raakten daardoor in paniek. Een van hen sprong over een hekwerk en is daarbij met zijn hoofd terechtgekomen op een scherpe steen, aldus de politie. Hij moest met ernstig schedelletsel naar het ziekenhuis van Venlo worden overgebracht, waar hij woensdag is overleden.

De politie noemt de bewering van sommige Iraanse asielzoekers als zou deze landgenoot overleden zijn door politioneel ingrijpen bij een vechtpartij in het centrum, grote onzin. De identiteit van de twee overleden Iraniërs staat nog niet exact vast en kan ook niet worden bekendgemaakt zolang hun familie niet is ingelicht.

De man die gisteren is overleden, maakte sterk de indruk in coma te zijn geraakt door een overdosis verdovende middelen. De politie denkt aan zelfdoding, maar sluit een misdrijf evenmin uit. Sectie en nader onderzoek zullen daarover mogelijk uitsluitsel geven.

De leden van de Iraanse gemeenschap in het asielzoekerscentrum zijn door de gebeurtenissen zeer gespannen, en hebben vernielingen in het asielzoekerscentrum aangericht. De rijkspolitie van de groep Horst is aanwezig om de orde te handhaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.