Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Keukenkruiden conserveren

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Keukenkruiden conserveren

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Om in de winter te beschikken over voldoende zelfgekweekte keukenkruiden kan er in de zomer een voorraadje worden aangelegd. Veel kruiden behouden hun aroma goed wanneer ze gedroogd worden. Sommige verliezen dan echter hun smaak en kunnen daarom beter worden ingevroren.

Kruiden die gedroogd moeten worden, oogst u op een droge dag. Knip het liefst hele stengeltoppen en geen losse blaadjes. Dit is beter voor de plant en maakt het drogen gemakkelijker. Bindt per soort kleine bosjes samen met elastiek of touw. Tijdens het drogen krimpen de takjes iets; bij het gebruik van touw moeten ze daarom extra strak gebonden worden.
Hang de bosjes te drogen aan een touw of waslijn in een donkere, warme en geventileerde ruimte. De temperatuur moet er tussen de 21 en 33 graden Celsius zijn. Ventilatie is beslist noodzakelijk om de waterdamp af te voeren. Een geschikte plaats is bijvoorbeeld een zolder of vliering. Bij warm weer kan ook een donker trapgat of een grote kast dienst doen.
Het drogen van bloemen vraagt wat meer werk, omdat ze stuk voor stuk geplukt worden en vervolgens op een horraam te drogen worden gelegd. In plaats van een horraam kan ook een frame van een oude lijst bespannen met papier of grof doek dienst doen.
De kruiden zijn droog als ze bros aanvoelen. Sla ze dan direct op in luchtdicht afgesloten potten of trommels, zodat de smaak zo goed mogelijk behouden blijft en ze niet alsnog vochtig kunnen worden. Bewaar glazen potten in het donker.

In de oven
Drogen in de oven kan ook. Let op dat de temperatuur niet te hoog wordt en zorg voor voldoende ventilatie door de deur op een kier te houden. Omdat de verschillende kruiden niet binnen dezelfde tijd droog worden zijn, kan in de oven het beste steeds één soort tegelijk worden gedroogd. Drogen kan op een rooster met bakpapier waarin gaatjes geprikt zijn.

In de thee
Bloemen en blad van kruiden die gedroogd kunnen worden voor in de thee of om in maaltijden te verwerken, zijn onder andere:
- Bloem: kamille, goudsbloem, vrouwenmantel, lavendel, monarda.
- Blad: rozemarijn, tijm, wilde marjolein, majoraan (echte marjolein), bonenkruid, hysop, laurier, citroenverbena, monarda, munt, citroenmelisse, salie.

Invriezen
Kruiden met zogenaamd zacht blad behouden hun smaak het beste wanneer ze worden ingevroren. Hele takjes of fijngehakte kruiden kunnen in een diepvriesdoosje of in zakjes in het vriesvak van de ijskast of in de diepvries ingevroren worden. Voor gebruik worden ze direct uit de vriezer fijngehakt of in zijn geheel meegekookt. Vergeet niet namen op de zakjes te vermelden.
Heel gemakkelijk in gebruik zijn kruiden ingevroren in ijsblokjes. Vul de blokjes met fijngesneden blaadjes en water. Wanneer ze bevroren zijn, kunnen ze eventueel in een diepvrieszakje worden gedaan, zodat er nieuwe blokjes met kruiden kunnen worden ingevroren. Leuk voor garnering en speciale drankjes zijn ingevroren bloemen van komkommerkruid en Oost-Indische kers en bijvoorbeeld hele melisse- of muntblaadjes.

Kruiden om in te vriezen
- Bloem: komkommerkruid (bernagie), Oost-Indische kers.
- Blad: bieslook, peterselie, lavas, selderij, basilicum, munt, citroenmelisse, Oost-Indische kers.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 juli 2005

Terdege | 85 Pagina's

Keukenkruiden conserveren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 juli 2005

Terdege | 85 Pagina's