+ Meer informatie

Anti-Britse onlusten breiden zich nog uit

"hatcher:,, Terrorisme blijft misdaad''

2 minuten leestijd

JELFAST/LONDEN — Ook na de dood van Sands zijn er nog geen enen die wijzen op een toenadering tussen de partijen. De Britse preer, Margareth Thatclier, verklaarde dinsdag in liet lagerliuis dat de itse regering nooit de status van politieke gevangene zal verlenen aan letineerden in Belfast al gaan er nog zoveel in hongerstaking. „Terrome is een misdaad en zal altijd een misdaad blijven."

Zeventig gevangenen hebben dins5 aangekondigd in hongerstaking te len gaan om de speciale status af te ingen met het recht om werk naar ei1 keuze te doen, eigen kleren te dra1 en elkaar te ontmoeten. De conserieve minister voor Noord-Ierland en jositieleider, Michael Foot noemden dood van Sands „onnodig en betreuiswaardig". Sinn Fein, de politieke : van de IRA noemde de dood van ids ,,het gevolg van de Britse aanweheid in Noord-Ierland". De ex-parlentariër en Noordierse strijdster )r losmaking van Groot-Brittannië rnadette Mcaliskey-Devlin riep „albeschaafde mensen" op Groot-Britinië te isoleren. lok buiten het Verenigd Koninkrijki ft de dood van Bobby Sands tof cties geleid. In de Verenigde Staten, ir zo'n dertien miljoen Ieren wonen, d bij tientallen Britse consulaten en lere officiële gebouwen gedemons;rd. De vakbond van havenarbeis (ILA) kondigde voor donderdag 24-uurs boycot aan van Britse sche1 in alle havens.aan de Amerikaanse ;tkust. Het is voor het eerst dat de ILA een boycot afkondigt tegen een land dat als bondgenoot van de VS wordt beschouwd. De ILA stond onder grote druk van Amerikaanse Ieren. Amerikaanse politieke en religieuze leiders hebben hun bezorgdheid uitgedrukt dat de situatie in Noord-Ierland tot nog meer geweld zal leiden en een beroep gedaan op Groot-Brittannië flexibiliteit te tonen jegens gevangenen van de IRA.

Elisabeth bedreigd

Tot anti-Britse demonstraties k^vam het verder onder meer in Noorwegen Griekenland, en Australië. In Brisbane brachten betogers een met bloed besmeurde Britse vlag naar het kantoor van de Britse hoge commissaris. In Athene betoogden duizend mensen bij de Britse ambassade. In Oslo riep een tiental demonstranten verwensingen naar koningin Elizabeth die een officieel bezoek brengt aan Noorwegen. De Britse vorstin werd bijna geraakt door een voorwerp dat naar haar werd gegooid. In het Franse Toulouse werd een gebouw van de Britse bandenfirma Dunlop door een bom beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.