+ Meer informatie

Stakingen in zuivel en metaal

FNV-bond beticht van „tendentieuze berichtgeving"

3 minuten leestijd

UTRECHT - De zuivelindustrie en de metaalnijverheid zijn sinds vanmorgen vroeg doelwit van stakingen. In totaal legden naar schatting van de bonden 2400 mensen het werk neer. De stakingen richten zich respectievelijk tegen verhoging van de vut-leeftijd en maatregelen om het ziekteverzuim terug te dringen.

Halverwege de ochtend had de Voedingsbond RVV in de zuivelindustrie ongeveer 1900 stakers in 32 bedrijven geregistreerd. In de bedrijfstak werken in totaal 190.000 mensen. Volgens werkgeversorganisatie FNZ heeft de stakingsoproep van de Voedingsbond FNV slechts beperkt gehoor gevonden. De zuivelbond stelt dat slechts in dertien zuivelbedrijven de produktie is stilgelegd. In negentien bedrijven wordt beperkt gestaakt, terwijl op 46 andere gewoon wordt doorgewerkt.

„In onze ogen valt het allemaal nog mee. De FNV had een massale staking aangekondigd. Kennelijk is de stakingsbereidheid onder de werknemers niet zo groot", aldus de FNZ-woordvoerster.

De staking in de zuivel is alleen georganiseerd door de Voedingsbond FNV, de overige bonden bereikten zaterdagnacht alsnog een akkoord met de werkgeversorganisatie FNZ. Over het resultaat -verhoging van de vutleeftijd per 1 januari 1994 van 59 naar 60 jaar en een loonsverhoging van twee keer 0,75 procent boven op de prijscompensatie bij een cao met een looptijd van twee jaar- is tussen de bonden grote onenigheid ontstaan. De Voedingsbond CNV verweet de collega's van de FNV-bond vamnorgen „tendentieuze berichtgeving" over het resultaat van de hervatte cao-onderhandelingen. „Wij zijn dat spuugzat", zei hij. Volgens een woordvoerder van het CNV moet er wel iets aan de vut gebeuren, omdat anders de, geheel door de werkgevers betaalde, vut-premie veel te hoog wordt. Op andere punten hebben de drie bonden wel gescoord, meent de CNV-bond.

Riool of sloot

De Voedingsbond FNV beschuldigt zijn tegenvoeters er op zijn beurt van inconsequent te zijn. Volgens een woordvoerster zijn de drie andere bonden „binnen de kortste keren overstag gegaan", nadat de werkgevers het caooverleg hadden heropend.

Er was vanmorgen nog geen zinnig woord te zeggen over de lengte van de staking in de zuivelindustrie. Op de achtergrond van de acties speelt de dreiging van een kort geding steeds een grote rol. Het probleem is dat boeren en zuivelfabrieken slechts een beperkte opslagcapaciteit hebben. Als die vol is, zijn boeren gedwongen hun melk te lozen in het riool of in het de sloot. De Voedingsbond FNV heeft wel een milieuplan bij de werkgevers ingediend om excessen te voorkomen, maar tot een gesprek daarover is het nog niet gekomen.

Het Zuiveringsschap Veluwe kondigde varmiorgen aan dat het streng zal optreden tegen boeren en zuivelbedrijven die illegaal melk lozen op de riolering of het oppervlaktewater. De rioolwaterzuiveringsinstallaties hebben geen capaciteit om melk of melkprodukten te verwerken. Als lozingen geconstateerd worden zal het schap onmiddellijk ingrijpen en proces-verbaal opmaken. Mochten de boeren met overtollige melk blijven zitten stelt het schap voor die melk als alternatief in de gierkelder te lozen.

Zie verder pag. 3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.