+ Meer informatie

Nieuw Frans beleid inzake Zuid-Afrika

Cheysson bevestigt ommekeer

3 minuten leestijd

PARIJS — De Franse minister van buitenlandse zaken, Claude Cheysson, heeft maandag in Parijs bevestigd dat de nieuwe Franse regering een ander Afrika-

Frankrijk, zo zei hij op de internationale conferentie over sancties tegen Zuid-Afrika, zal op politiek en diplomatiek gebied de strijd tegen rassendiscriminatie steunen teneinde te bewerkstelligen dat de resoluties die de Verenigde Naties op dit gebied al hebben aangenomen, daadwerkelijk toegepast worden.

Al op de eerste dag van de conferentie, verleden week woensdag, had de eerste secretaris van de Franse socialistische partij, Jospin, gezegd dat zijn partij de nieuwe regering zal vragen een hardere politiek tegen het apartheidsbewind te voeren. Racisme kent geen grenzen, zo zei Cheysson maandag, en ook het afwijzen van racisme mag geen grenzen hebben. Dit heeft gevolgen voor het buitenlandse beleid van Frankrijk. We hebben verplichtingen tegenover diegenen die onder moeilijke omstandigheden proberen een niet-raciale maatschappij op te bouwen, zoals in Zimbabwe.

Gastarbeiders

Cheysson voerde het woord ter gelegenheid van de bevrijdingsdag van Afrika, de dag waarop achttien jaar geleden het handvest van de Orgaftisatie voor Afrikaanse Eenheid werd getekend. De Franse regering heeft overigens geen delegatie gestuurd naar de internationale conferentie in Parijs, zoals Cheysson zei om „duidelijke en bekende redenen".

In zijn herhaaldelijk door applaus onderbroken rede veroordeelde de Franse minister alle vormen van discriminatie. Hij ging in op de situatie van gastarbeiders in Frankrijk. Zij hebben, zo zei hij, bijgedragen aan de industriële opbouw van Frankrijk en mogen nu niet de dupe worden van de econorpische moeilijkheden.

Waldheim

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kurt Waldheim, voerde maandag het woord in Parijs. Hij sprak over het gevaar dat de apartheid in Zuid-Afrika vormt voor de internationale vrede en veiligheid. Apartheid staat al jaren op de agenda van de Verenigde Naties, maar alle pogingen om de Zuidafrikaanse regering ertoe te bewegen apartheid af te schaffen, zijn mislukt. Zelfs het wapenembargo dat de veiligheidsraad in 1977 tegen ZuidAfrika instelde, heeft niet het gewenste effect gehad, aldus Waldheim.

Maandagmiddag werd de berichtgeving nog verwarrender doordat de politie meedeelde, dat er niet elf maar tien terroristen waren geweest, onder wie de man die tegen het einde van de actie om het leven kwam. Verslaggevers kregen evenwel eerder elf namen.

Bankbedienden verklaarden tegenover verslaggevers dat het aantal terroristen tussen de elf en 20 bedroeg. Het in Barcelona verschijnende dagblad „El Correo Cataln" waarschuwde de natie dat er sprake is van een „coup-syndroom" en dat Calvo Sotelo's regering te zwak is om de situatie het hoofd te bieden.

Het Liberale Madrileense blad „Said Diario" schreef dat een tiental vragen niet was beantwoord, onder andere waarom door de regering als anarchisten bestempelde terroristen „Lang leve Spanje" zouden roepen.

In Valencia gaf het plaatselijke hoofdkwartier van de civiele garde uiting aan zijn afschuw over persberichten waarin werd gezegd dat zich onder de terroristen leden van de garde bevonden. In Barcelona verklaarde een ex-gijzelaar die om anonimiteit verzocht, dat twee terroristen met gijzelaars van kleding hadden geruild en waren ontkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.