+ Meer informatie

Rellen tijdens verkiezingen

1 minuut leestijd

KATMANDOE(NEPAL) — De «litie heeft zaterdag geschoten «n een einde te maken aan orde'erstoringen in twee provincies ten Zuidoosten van Katmandoe terrijl de Nepalezen voor het eerst in '2 jaar naar de stembus gingen.

De schoten in de buurt van de ;rens met India verwondden nieaand, maar zij ontsierden de verdezingen voor een nieuwe natiolale vergadering van 140 zetels. Crisjna Prasad Bhattarai, waamenend voorzitter van de verboden Jepalese Congres Partij, deelde in en verklaring mee dat een boycot 'an de verkiezingen door de oppoitie met succes was bekroond door Ie volgens hem povere opkomst •an kiezers in grote bevolkingsentra rondom Katmandoe. De meeste oppositiepartijen loycotten de verkiezingen omdat ij ze ondemocratisch vinden. Vol;ens waarnemers is tussen de 45 en O procent der kiezers komen oplagen, maar minister van binnenMidse zaken Kama Dhoj Adhikari :af percentages van 55 en 60. „Dat s zeer bevredigend en zeer aanaardbaar", zei hij. De verkiezingen zijn de eerste /aarin kandidaten rechtstreeks oor de nationale vergadering rarden gekozen, wat sinds 1959 iet is gebeurd, maar de oppositie indt dit te weinig tegemoet komen an de democratische aspiraties an de 14 miljoen Nepalezen. In 1960 verbood wijlen koning lahendra, vader van koning Biendra, de politieke partijen. Biendra gaat voorzichtig terug naar ie democratie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.