+ Meer informatie

(Wan)Ordelijk,

2 minuten leestijd

Ferme woorden die het pijlsnelle verval van „deze laatste zuil van het vroegere Sowjetimperium" -wellicht gaf de vorming van de nieuwe Driebond van Rusland, de Oekraïne en Wit-Rusland de laatste stoot- evenwel niet meer lijken te kunnen keren.

Hoe liggen de simpele legerfeiten? Welnu, op het grondgebied van de leden van de Oostslavische vriendschapsbond is 70 procent van de infanterie, 70 procent van de luchtmacht en meer dan 90 procent van de intercontinentale raketten van de Sowjetstrijdkrachten gestationeerd. Het officierskorps wordt bovenal uit Russen, Wit-Russen en Oekraïners gerecruteerd.

Met de wirwar die de gebeurtenissen in het Oosten de laatste jaren eigen is, heeft nu ook de republiek Wit-Rusland een eigen minister van defensi.e benoemd en deed de energieke Oekraiënse president Leonid Krawtsjoek opnieuw van zich horen door twee belangrijke militaire decreten uit te vaardigen. De eerste dienstorder behelsde zijn benoeming tot opperbevelhebber van het Oekraïense leger, zij het met de belangrijke uitzondering „van de troepen, die tot de strategische strijdkrachten behoren".

Die strategische strijdkrachten komen trouwens uit Gorbatsjovs koker. Ze dateren van enkele weken en zijn verantwoordelijk voor de strategische atoomwapens. Hun bevelhebber is generaal Joeri Maximov.

Krawtsjoeks tweede decreet legt vast dat de Oekraïense strijdkrachten „op grondslag van de geldende wetten van de republiek en op basis van de militaire districten van Kiev, Odessa en de Karpaten alsmede van de formaties van de Zwarte Zeevloot en andere in de Oekraïne gelegerde militaire eenheden wor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.