+ Meer informatie

Ook Palestijnen gaan akkoord met regiotop

Baker vertrokken met pakket voorwaarden

2 minuten leestijd

JERUZALEM (DPA/RTR/AFP) - De hoop op deelname van een Palestijnse delegatie aan een voor oktober geplande vredesconferentie over het Midden-Oosten is toegenomen. Dit is gisteren gebleken in Jeruzalem na een ruim vier uur durend gesprek tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, en drie Palestijnse vertegenwoordigers uit de door Israël 'bezette' gebieden.

De leider van het drietal, Faisal Husseini, zei na afloop van het onderhoud dat de Palestijnen „ja" hebben gezegd tegen de conferentie, mits nog een aantal bevredigende antwoorden op vragen zal worden gegeven. Eerder op de dag had de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO vanuit Tunis al laten weten akkoord te gaan met het principe van een vredesconferentie tussen Israël en de Arabische landen.

Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat de instemming van de PLO afhankelijk is van vijf garanties, namelijk behandeling op de conferentie van de VN-resoluties die handelen over de terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden; erkenning van het recht op zelfbestemming van het Palestijnse volk; samenstellen van de Palestijnse delegatie door de PLO; bespreking van de kwestie-Jeruzalem en het staken van de vestiging van joodse kolonisten in de bezette gebieden.

Husseini zei in Jeruzalem „voorzichtig optimistisch" te zijn. „Er zijn nog enkele moeilijke punten", aldus Husseini, zonder in details te treden, „maar ik denk dat de goede sfeer in het gesprek met Baker van positieve invloed zal zijn op de uitkomst van zijn pogingen een conferentie van de grond te tillen".

Voorwaarde Israël

Een van de voorwaarden die Israël heeft gesteld is dat van de Palestijnse delegatie alleen Palestijnen mogen deel uit maken die afkomstig zijn uit de door Israël bezette gebieden en die niet tot de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) behoren. Daarin is geen plaats voor Palestijnen uit Oost-Jeruzalem, in het buitenland woonachtige Palestijnen of Palestijnen die uit de bezette gebieden zijn gedeporteerd.

Husseini's collega Asnan Asrawi zei dat de Palestijnen, evenals Israël, een protocol met de Amerikanen zullen opstellen „dat de Palestijnen de verzekeringen geeft waarom zij hebben gevraagd".

Groots succes

De Israëlische premier Jitschak Sjamir heeft gisteren gezegd dat Israël een groot diplomatiek succes heeft bereikt doordat het met de Verenigde Staten overeenstemming bereikt over het houden van een vredesconferentie. „De aanvaarding door de VS van de Israëlische voorwaarden voor deelname aan een vredesconferentie is op zich een groot succes", zei Sjamir voor de radio. „De weg die naar de vrede leidt is bezaaid met voetangels, maar dat is geen reden om die weg niet in te slaan".

Radio-Damascus, de officiële spreekbuis van de Syrische regering, haalde gisteren uit naar Israël. „De door Israël gestelde voorwaarden dreigen de conferentie te doen mislukken nog voor zij is gehouden", werd in een commentaar opgemerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.