+ Meer informatie

Kwartaalwinst Unilever omhoog

Bestuur verwacht groei in lager tempo

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Unilever heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van ƒ 616 miljoen. Dat is 47 procent meer dan de ƒ 420 miljoen gulden in het zelfde kwartaal van 1986. Per aandeel steeg de winst van ƒ 7,47 tot ƒ 10,98 gulden. Unilever heeft deze cijfers gisteren bekendgemaakt.

Het bestuur verwacht niet dat de groei zich in de rest van het jaar in hetzelfde tempo zal voortzetten, maar het verwacht wel dat de winst vooruit blijft gaan. Chesebrough-Pond's, de grote aankoop die Unilever vorig jaar december deed, droeg per saldo ƒ 23 miljoen bij aan de nettowinst.

De bedrijfswinst van het concern is met 63 procent gestegen van ƒ 745 miljoen tot een record van ƒ 1,2 miljard, dank zij belangrijk betere marges en stijging van de verkoop in hoeveelheid.

Behalve de belangrijke bijdrage van Chesebrough, waardoor de bedrijfswinst steeg met 17 procent, was er een positief effect van ƒ 52 miljoen door een wijziging in de afschrijving op vaste activa.

Wisselkocrsveranderingen hadden weinig invloed. In ponden sterling uitgedrukt ging de kwartaalwinst met 45 procent omhoog en in dollars met 57 procent. De verkopen zijn gestegen met 10 procent van ƒ 13,2 miljard tot ƒ 14,5 miljard.

Noord-A merika

In Europa was de bedrijfswinst van Unilever aanzienlijk hoger dan in het eerste kwartaal van 1986: ƒ 718 miljoen tegen ƒ 517 miljoen. De omzet steeg van ƒ 8,6 miljard tot ƒ 8,8 miljard. In Noord-Amerika behaalde Unilever inclusief de bijdrage van Chescbrough-Pond's een bedrijfswinst van ƒ 171 miljoen tegen een verlies van ƒ41 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar. Dat was te danken aan hogere verkoopvolumes in alle produktgroepen. De verkopen in Noord-Amerika stegen van ƒ 2 miljard tot bijna ƒ 3 miljard.

In de rest van de wereld waren de resultaten van bijna alle bedrijven van Unilever bijzonder goed, aldus het bestuur.

De nettowinst en do winst per aandeel zijn berekend op basis van een koers van ƒ 3,27 voor het pond sterling en van ƒ 2,04 voor de dollar. De nadelige invloed van de wisselkoersen op de nettowinst bedroeg ƒ 7 miljoen.

Ussel-Vlietwerfcombinatie ontslaat 45 man
R1DDI:RKI:RK - De Msscl-VlietCombinafie, een samenwerking van drie werven in Zuid-Holland, zal als gevolg van een herstructurering voor 45 personeelsleden ontslag aanvragen.

Tegelijkertijd kunnen zestig werknemers van de failliete werf Boele in Bolnes bij de combinatie aan het werk.' Dit laatste komt voort uit de overname van een locatie van Boele met twee dokken en twee dwarshellingen. De curator van Boele had geëist dat ook zestig werknemers van de failliete werf in dienst worden genomen. De directie van de IJsselVliet-Combinatie heeft dat gisteren bekendgemaakt.

De wervencombinatie bestaat uit De IJsselwerf in Capelle aan den IJssel, De Groot en Van Vliet in Ridderkerk en do Scheepswerf Groot-Ammers in Groot-Ammers. Volgens het herstructureringsplan zal de ^lieuwbouw geconcentreerd worden bij De IJsselwerf,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.