+ Meer informatie

De Witte

3 minuten leestijd

We zouden echter te kort schieten als we in dit verband Saenredams tijdgenoot de Witte, die ons ook diverse kerkinterieurschilderstukken naliet, niet zouden noemen. Ook Emmanuel de Witte is een schilder van het kerkinterieur, wie een voorname plaats toekomt onder de groten der eeuw. Hij werd geboren omstreeks 1617 en overleed in 1692. Hij is niet geheel de specialist van het kerkinterieurschilderen zoals Saenredam was, ook andere onderwerpen worden door De Witte behandeld. Zo tekende en schilderde hij ook graag markttaferelen met grote figuren tegen achtergronden van stad en watergezicht. Zijn kerkruimten hebben een zeer eigen imposante schilderachtigheid. Afkomstig uit Delft danken wij o.a. aan hem enkele interieurstukken van Delftse kerken.

78. „Kap de kor!" gebiedt Onodde. Zelf zet l^j een koubeitel op de ene ketting. Als het sleepnet wegzinkt gooit Dirk - altijd praktisch - er een bakentje bij, opdat ze straks hun eigendom weer terug zullen kunnen vinden, en Evert laat de motor schudden. In het nachtelijk duister zijn ze de poUtieboot gauw kwijt. De volgende morgen varen ze voorzichtig terug naar de plaats, waar de vloot aan het korren was, onderweg de postboot praalend. ,Js er onraad?" ,rAlles veilig," antwoordt de kapitein. Als Onodde weer bij de vloot komt, blijkt dat de anderen hem hebben gemist. „Waar heb Je toch gezeten?" vraagt er een. „Wie hebben ze gesnapt?" vraagt Gnodde, eer hij antwoord geeft. „Jan Brouwer en Kees Hoefnagel," wordt er geantwoord. „Heb Jij geen last gehad?" „We hebben 'm op tijd gepiept," kan Gnodde melden. Dan vaart hij verder om het uitgeworpen bakentje te zoeken. Voor ieder ander dan een visser was het onbegonnen werk een bamboestok met een paar kurken weer te vinden op een wilde zee. Maar een visser, die op zee de weg weet als een straatjongen in de sloppen en de stegen van zijn stad, vindt zijn baken gauw. Met een pikhaak vissen ze de kor weer op, en dan duurt het maar even of de ÜJI. 194 ligt weer aan zijn net te trekken. Evert is er wéér goed doorgerold. De razzia heeft zeer gering succes gehad. Twee jongens zijn gepakt, twee van de dertig op de Urker vloot, twee van de tachtig Jongens op het eiland. Maar het zijn er twee te veel. De strijd tussen de ürkers en de Duitsers is spannend en avontuurlijk. Telkens nieuwe listen worden tegen het vijandelijk geweld bedacht. Maar op den duur is het op deze wijze toch niet vol te houden. Daarvoor zlJn de krachten al te ongelijk. Nu de Groenen zo fel en vinnig Jagen op de Jongens uit het dorp, van wie niet één zich heeft gemeld voor deportatie, moet het anders worden aangelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.