+ Meer informatie

Gelissen veroordeeld

2 minuten leestijd

ROERMOND — Door de Roomskatholieke leden van de Rotterdamse Calamagroep aan te duiden als ,,zo'n groep van priesters en ex-priesters die de marxistische uitgangspunten ondertekenen en als hun evangelie zien" heeft de deken van Gennep dr. M. G. H. Gelissen een onrechtmatige daad gesteld.

Tot die conclusie is de president van de rechtbank in Roermond mr. G. Wind dinsdag gekomen toen hij uitspraak deed in een door de Calamagroep aangespannen kort geding.

Deken Gelissen, aldus het vonnis, heeft de grenzen van de in het maatschappelijk verkeer bestaande zorgvuldigheid overschreden. Op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden per week (geëist was 100.000 gulden) moet de deken van Gennep in vijf dagbladen (twee landelijke en drie regionale) op de voorpagina het vonnis van de Roermondse president laten publiceren binnen één week na betekening van het vonnis.

Hem is bovendien verboden om zich opnieuw in grievende zin uit te laten over de Calamagroep zoals hij onlangs in een op grote schaal verspreide brochure, twee miljoen stuks, over de twee vastenacties, die van de roomskatholieke bisschoppen van Nederland en die van de bisschop van Roermond mgr. dr. J. Gijsen, gedaan heeft.

Daarin riep deken Gelissen de rooms-katholieken op geen steun meer te verlenen aan de landelijke vastenactie maar alleen aan die van het bisdom Roermond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.