+ Meer informatie

Rem groei van Sprang-Capelle

Raad maant college b en w:

3 minuten leestijd

SPRANG-CAPELLE — Ga in Sprang-Capelle niet meteen grote aantallen huizen bouwen. Doe het zo geleidelijk mogelijk. Dat hield de raad het college van b en w vrijdagavond voor in een bijna drie uur durende discussie over de woningbouw.

In de nota van de gemeente staat dat er in de komende twintig jaar in Sprang-Capelle meer dan 2000 woningen worden gebouwd: 790 in het centrum (Elzenerven 2) en 1300 in Sprang. (Sprang-West).

De raad ging akkoord met de plannen in de nota. AUeen de heren H. Overweel (CDA) en ir. P. Konings (WD) waren tegen.

Er werden heel wat kanttekeningen geplaatst. Het eindeloze debat ergerde de heer D. de Bie (Agrarische Partij) op een gegeven moment dermate dat hij kort voor er gestemd moest worden uit de raadszaal wegliep.

De heer J. de Vos (CDA) oordeelde dat er best gebouwd mag worden, want de bouw van huizen is in Sprang-Capelle de laatste jaren niet groot geweest (80 per jaar). Een aantal van zestienhonderd tot het jaar tweeduizend achtte hij voldoende, vooral met het oog op de financiële gevolgen.

Eigen karakter

Zijn fractiegenoot de heer H. Overweel legde er de nadruk op dat^het van belang is dat Sprang-Capelle een eigen •karakter behoudt. Hij herinnerde eraan dat ook wethouder H. Winkelman (Gemeente belangen) in 1978 in een vergadering van de raad van het stadsgewest Waalwijk daarop de aandacht vestigde.

„Wij moeten rekening houden met de belangen van de Sprang-Capelse bevoUrfng", zei de heer Overweel.

Hij wilde de woningbouw niet geconcentreerd zien in Sprang, maar in het centrum (Elzenerven 2). Bouwen voor de aanwas van de eigen bevolking vond hij genoeg.

Wethouder Winkelman merkte op dat enkele jaren geleden het plan is geweest om op korte termijn 3000 woningen te bouwen in Sprang-Capelle. De voor de bouw van een nieuwe school in Haïti.

GOES — De politie van Goes heeft zaterdagavond de 27-jarige M. D. uit Berkel en Rodenrijs aangehouden, terwijl hij met twee anderen bezig was een 17-jarig meisje uit Reimerswaal te verkrachten. Daarbij dreigde het trio met een mes. De door voorbijgangers gealarmeerde poUtie slaagde erin D. te paÜcen. Oe twee anderen gingen er vandoor en zijn nog niet gevonden. gemeente zou dan 9000 mensen van buitenaf erbij hebben gekregen.

,ilk heb in de raad van het stadsgewest Waalwijk toen gezegd dat zoiets niet kon. Maar de situatie is nu totaal anders. Er wordt ook steeds gezegd dat wij bouwen voor Waalwijk. Dat is besUst niet zo. Sprang-Capelle heeft nog een lijst van 250 woningzoekenden".

Ongeschonden

De zorg van de raad dat er in de vrije sector niet gebouwd zal worden, deelde burgemeester J. Buijnink niet. „De tijd kan veranderen", zei hij. „En als we hier geen huizen in de vrije sector kunnen bouwen, zal dat in de andere éemeenten van het stadsgewest ook niet zo maar gaan". De heer De Vries (PvdA) stelde hij gerust. Grote stukken natuurgebied in het noordelijk deel van Sprang-Capelle blijven ongeschonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.