+ Meer informatie

Genscher bezorgd over kernwapens SU

Republieken mogelijk plots kernmachten

1 minuut leestijd

BONN (RTR) — De Duitse minister van buitenlandse zaken, HansDietrich Genscher, zei gisteren bezorgd te zijn dat de ontbinding van de Sowjet-Unie ertoe kan leiden dat de sommige republieken kernmachten worden. „De angst dat er verscheidene kernwapenmogendheden verrijzen, is een gerechtvaardigde bezorgdheid, die wij delen", aldus Genscher in een radio-interview.

Volgens Genscher tonen de ontwikkelingen in de Sowjet-Unie aan dat er behoefte is aan een internationaal verdrag waarin alle kernraketten voor de korte afstand en alle nucleaire artillerie worden vernietigd. Hij drong erop aan dat het Westen met een dergelijk initiatief komt. „Wat dan over blijft zijn de strategische systemen, maar die zijn eenvoudiger te controleren en het gevaar voor verspreiding ... is beduidend kleiner", aldus Genscher.

Met een stem

Hoge ambtenaren op het Amerikaanse ministerie van defensie zeiden maandag dat slechts enkele intercontinentale raketten van de SowjetUnie zijn gestationeerd buiten de Russische republiek. Zij blijven onder beheer van Moskou vallen.

In Londen zei de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, dat het redelijk is te verwachten dat de Sowjet-Unie, wat voor vorm ze ook krijgt, met één stem spreekt over nucleaire onderwerpen. Hij zei dat het Westen moet gaan werken aan een „enkelvoudige blijvend geldende ondertekening van de akkoorden die het Westen met de Sowjet-Unie overeen is gekomen over zaken van ontwapening en verdediging". Het is volgens Hurd zeer gewenst dat de Sowjet-Unie, als grote kemwapenmogendheid, spreekt met „één stem en één samenhangende visie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.