+ Meer informatie

Levy en Baker buigen zich over vredesoverleg

Israëlische minister nog deze maand naar VS

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) — De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, gaat deze maand naar Washington om met zijn Amerikaanse collega, James Baker, te praten over mogelijkheden om vredesoverleg met de Palestij nen op gang te brengen als de Golfoorlog is afgelopen, zo heeft een Israëlische functionaris gisteren bekendgemaakt.

Levy zou nu al over mogelijke scenario's willen spreken om te voorkomen dat Israël straks gedwongen wordt op een Amerikaans voorstel te reageren. Daarmee lijkt hij af te wijken van het standpunt van premier Jitschak Sjamir, die in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek zei dat Israël geen behoefte had aan nieuwe vredesvoorstellen en niet zou deelnemen aan een internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten. Wat Levy de Amerikanen wil voorstellen, verschilt volgens zijn medewerkers niet wezenlijk van het plar dat premier Sjamir in 1989 naar voren heeft geschoven, maar dat doodliep op een verschil van mening mei de Amerikanen over de selectie van Palestijnse onderhandelingspartners. Volgens een politieke bron in Jeruzalem betreffen de voorstellen van Levy „de fijnere punten, het omzeilen van obstakels".

Golanhoogte

Levy's ministerie overweegt in de Gazastrook en op de Westoever verkiezingen te laten houden die een Palestijnse delegatie moeten opleveren. Daarmee zou worden voorbijgegaan aan de Palestijnse eis dat ook het door Israël 'bezette' oosten van Jeruzalem moet worden vertegenwoordigd. Bovendien zal een deel van de Palestijnen erop staan te worden vertegenwoordigd door de PLO.

De Verenigde Staten hebben gezegd dat zij meer vaart zullen zetten achter een oplossing van het Israëlisch-Arabische conflict zodra de DAVID LEVY Golfoorlog voorbij is. Egypte en Syrië zullen zeker eisen stellen in ruil voor hun bondgenootschap met de Verenigde Staten in de Golfoorlog en verwacht kan worden dat Israël onder druk zal komen om de omstreden gebieden op te geven.

De Israëliërs gaan er evenwel van uit dat hun 'zelfbeheersing' om Iraakse Scud-aanvallen op dringend verzoek van de VS onvergolden te laten, ook een prijs moet hebben. Een kennelijk voorstel van de VS om de in 1967 op Syrië veroverde Golanhoogte op te geven in ruil voor vrede met Syrië, ontlokte aan Sjamir de reactie dat „de deelname van Syrië aan de coalitie tegen Irak ons niet verplicht om enige territoriale concessie te doen".

Peres

Sjimon Peres van de Israëlische Arbeiderspartij vindt dat nog voor het einde van de Golfoorlog onderhandelingen zouden moeten beginnen tussen Israël en een Palestijnse delegatie. Hij zei dit in een gisteren gepubliceerd interview met de Belgische krant Le Journal et Indépendance-Le Peuple. Peres ziet bij die onderhandelingen een rol weggelegd voor de Verenigde Staten en Egypte, maar niet meer voor Jordanië. Voor hem heeft dat land zichzelf buitenspel gezet door zijn Iraaksgezinde opstelling in de oorlog.

De oppositieleider is voorstander van snelle onderhandelingen, omdat Israël anders onder internationale druk komt te staan om een oplossing voor zijn conflict met de Palestijnen te aanvaarden waarbij geen rekening wordt gehouden met de Israëlische inzichten.

Peres' voorstel komt neer op een formule die aanleunt tegen het plan dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft opgesteld en dat streeft naar Palestijnse autonomie in de Gazastrook en op de westelijke Jordaanoever. Het plan werd eerder door alle partijen, zelfs de PLO, aanvaard, maar de regerende Likoed-partij van Sjamir „boorde het de grond in", aldus Peres.

Peres wijst in het interview ook op de grote verschillen tussen hemzelf en Sjamir. „Wij zijn voor een territoriaal compromis, Sjamir is voor een Eretz (Groot-)Israël". Israël heeft volgens hem geen internationale conferentie nodig om met de Palestijnen te praten. Die is wel nodig om het vredesproces in het Midden-Oosten in te luiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.