+ Meer informatie

„Schuldbelijdenis blanke NG-Kerk is goedkoop''

Toch afspraken voor inhoudelijk gesprek

2 minuten leestijd

RUSTENBURG - „De schuldbelijdenis van de delegatie van de blanke NG-Kerk is voor ons vooralsnog een goedkope belijdenis". Dat zei zowel ds. S. Buti als ds. N. Apollis -beiden moderator, van de zich verenigende NG-Sendingkerk (NGSK) en de Nederduits Gereformeerde Kerk in Afrika (NGKA)- over de verklaring van prof. Potgieter, moderator en delgatieleider van de NG'ers tijdens het kerkenberaad in Rustenburg.

Namens de NGSK en de NGKA vroeg ds. Russell Botman vanmorgen begrip voor het afwijzende standpunt van deze kerken. Hij verwees naar de afspraken die in december in Bloemfontein zijn gemaakt, om eerst inhoudelijk te gaan praten met de blanke NG-kerk.

Ds. Apollis verklaarde niet zo veel vertrouwen te hebben in de praktische toepassing van de schuldbelijdenis van de blanke NG-Kerk. Hij noemde de blanke NG'ers „meesters in woorden" en vond de besluiten van Bloemfontein voor velerlei uitleg vatbaar.

Verschil van mening

Tussen dr. Smit en zijn moderator bestond overigens verschil van mening over de vraag of de NGKA en de NGSK nu al feitelijk één waren of niet. „Ja", zei dr. Smit. „Neen", zei ds. Buti. Op de achtergrond speelt mee dat twee streeksynoden van de NGKA zich mogelijk uit onvrede over de kerkordeirjke gang van zaken zullen gaan afscheiden en zich zelfstandig bij de blanke NG-Kerk voegen. Ds. Apollis en zijn collega Buti zouden graag snel tot een totale vereniging van de drie NG-families komen.

Steeds duidelijker wordt het tijdens deze conferentie dat niet alleen de blanke NG-Kerk aansprakelijk is voor ondersteuning van de apartheid. Prof. Charles Villa-Vicentio —een methodist uit de Zuidafrikaanse Engelstalige kerktraditie- zei dat de Engelstalige kerken vanouds veel meer de kant van de machthebbers en de industriëlen gekozen hebben dan de blanke NG-Kerk, maar dat zij met name in de buitenlandse pers voor veel verlichter versleten werden. Verschillende sprekers benadrukten „dat niet alleen de NG-Kerk gekruisigd mag worden" voor de misstanden in het land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.