+ Meer informatie

Uit de consistorie

2 minuten leestijd

Wie is de laatste ?

Eén moet de eerste en één moet de laatste zijn. Die regel geldt ook de komst van de ambtsdragers in de kerkeraadskamer zondags. Als ik het goed begrijp, komt het nog wel eens voor dat de „dominee van elders” de laatste is. Soms kan hij daaraari niets doen. Soms had hij kunnen voorkomen, dat de kerkeraad gespannen zijn komst afwacht, omdat de tijd van beginnen reeds is aangebroken. Sommige kerkeraden zouden het op prijs stellen dat ze wat minder zorg hadden over de komst van de ds. Vijf minuten betekenen in dit opzicht veel.

Het komt ook voor, dat het steeds dezelfde broeder is, die als laatste arriveert. Ik ken een gemeente waar men vanuit de kerkeraadskamer een ruime blik op het kerkpad heeft. Wanneer een bepaalde br. in aantocht is, zegt men daar, kunnen we beginnen. Nu is de kudde wel compleet.

Moeilijker wordt dit, als het zich binnen de kerkeraad voordoet. Wat eraan te doen? Er behoeft uiteraard niets aan gedaan te worden, als de hele kerkeraad een kwartier voor de tijd aanwezig is. Ik maak dat — zij het niet vaak — mee. Ik heb diep respect voor zulk een plichtsbetrachting. AI denk je: met vijf minuten minder gaat het ook goed — liever dit dan dat de brs in meerderheid de laatste vijf minuten binnen komen. Er moet binnen de kerkeraad een rustige voorbereiding tot de dienst mogelijk zijn. Daarom behoort elke ambtsdrager minstens 5 minuten voor de aanvang van de dienst binnen te zijn. Beter nog vind ik dat men 10 minuten de tijd heeft.

Wat, als steeds dezelfde broeder de laatste is? Je kunt er bij de rondvraag op een kerkeraadsvergadering eens over praten. Maar helpt dat? Een betere weg is die van het geduld en vurige kolen op het hoofd te leggen. Eén moet de laatste zijn. Als hij het maar niet klokke (half) tien is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.