+ Meer informatie

Jan Publiek weet hoe hij gas moet stelen..

Voorlichter Nutsbedrijven: "Wij weten het niet"

4 minuten leestijd

APELDOORN — De laatste stijging van de gasprijs is een grote groep mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Een onbekend aantal wil de jongste verhoging niet accepteren en knoeit met de gasmeter. Ingenieur G. J. Lavell, voorlichter van de Veluwse Nutsbedrijven in Apeldoorn: „Het loont om extra aandacht aan gasdiefstallen te besteden. Het is voor beide partijen aantrekkelijk geworden".

Sinds ongeveer een half jaar wordt door de Veluwse Nutsbedrijven nauwlettend toegezien op eventuele fraudes met de gasmeter. Vier maanden geleden is een medewerker aangetrokken die voortdurend in de kaartenbakken op de verbruikersadministratie snuffelt. Constateert hij een onverklaarbare daling van het gasverbruik op een adres dan komt het controleapparaat van de Veluwse Nutsbedrijven opgang.

In minder dan een jaar tijd zijn drie personen betrapt op gasdiefstal. „Dat is nogal wat", meent voorlichter Lavell. Drie, het resultaat van een steekproef onder tweehonderd afnemers.

Voor twee van hen blijven de gevolgen beperkt tot een nabetaling. Een moet zich voor de rechter verantwoorden. Lavell: „Wij kennen geen boetebepalingen. Om diefstal te bewijzen moet je trouwens juridisch erg sterk staan. Die twee gevallen blijven intern".

„Gasdiefstallen zijn sinds een paar jaar een echt nadelige zaak voor ons geworden", zegt Lavell. „Pas een half jaar geleden zijii wij serieus over dit probleem gaan denken. De aanleiding daarvoor waren de geruchten uit het land. Wij beginnen het vermoeden te krijgen dat het meer gebeurt dan we weten. Maar waar dat vermoeden op gebaseerd is...? Niet op metingen", aldus Lavell.

Onwetend

Na een half jaar intensieve aandacht voor deze fraude komt hij tot een opmerkelijke conclusie: „Wij kennen de mogelijkheden om met een gasmeter te knoeien niet. Er gaan allerlei geruchten. Wij kunnen echter geen enkele mogelijkheid verzinnen. En wij zijn deskundigen. Waarom zouden wij dat niet kunnen en anderen wel?" Lavell is geneigd dit soort verbalen met een korrel zout te nemen.

Een paar jaar geleden werd er volgens hem in de Apeldoomse wijk Zevenhuizen rondgesproken dat een man de gasmeter wel even kwam bewerken. Lavell: „Dat is ook weer iets dat je hoort, maar niet kunt bewijzen. Het resultaat is ook niet een verhoogd aantal diefstallen in die wijk geweest. Het blijft een uiterst moeilijke zaak".

Stofzuiger

Een bodechauffeur verklaarde aan een huisvrouw dat hij de gasmeter wel met een stofzuiger kon beïnvloeden. Deskundigen van de Veluw.se Nutsbedrijven hebben dit uitgeprobeerd. „Het gaat wel", verklaart Lavell, „maar de meter overleeft het niet langer dan dertig seconden. Jan Publiek weet er meer van dan wij", verzucht de voorlichter.

Als het gasverbruik sterker dan zo'n 30 tot 35 procent daalt krijgt de afnemer een tussentijdse controle. In veel gevallen wordt er op het gevoel een aantal adressen uitgelicht. Lavell: „Het is net als bij de grens. Vijf auto's mogen doorrijden, de zesde moet stoppen en alles wordt ondersteboven gehaald. Het is dan vaak raak ook. Je moet er een neus voor hebben. Noem het een zesde zintuig. Daar zijn veel controles op gebaseerd".

Onlangs kreeg de voorlichter een telefoontje van een verontwaardigde afnemer. Of hij soms niet werd vertrouwd? „Dan ben ik ook niet zo keihard om dat ook te zeggen", aldus Lavell. „Je moet een smoes verzinnen".

Een mentaliteitsverandering van de mensen is volgens Lavell oorzaak van het groeiend aantal gasdiefstallen. „Het is bij de mensen aardig doorgedrongen dat ongeveer 95 procent van de prijs direct doorgaat naar Den Haag", gelooft de voorlichter. Zo gaan we toch wel in de richting van belastingontduiking. En wie dat klaarspeelt voelt zichzelf een slimme jongen".

Gevaar

„Het vervelende met diefstal van gas is echter dat het stelen in geen enkele verhouding staat tot de hoeveelheid gevaar die het met zich meebrengt. Sleutelen aan gasleidingen moet door een vakman gedaan worden. De mensen zijn te weinig bang van gas". Nog is volgens voorlichter Lavell de tijd niet voorbij dat sommigen met een brandende lucifer een lek in de gasleiding willen opsporen. „De gevaarsfactor is eigenlijk het hele punt", aldus Lavell.

Een groot aantal mensen ervaart de gasprijs, nu 47 cent per kubieke meter, als onrechtvaardig. De gasrekening legt een toenemend beslag op het gezinsbudget. „Maar", weerlegt Lavell, „alles wordt duurder. Ik vind het niet helemaal terecht dat men dan een hoop lawaai maakt over hogere gasprijzen".

Politiek

De vlieger van hoe meer we besparen, zoveel te duurder wordt het gas, gaat volgens Lavell niet op. Lavell: „In wezen speelt dat niet bij ons. ledere kubieke meter komt rechtstreeks uit Slochteren. De prijs van het gas wordt niet uitgemaakt door produktiekosteji. Men denkt dat wel eens, maar dat is juist bij elektriciteit en water. Nee, de prijs wordt bepaald door de politiek".

Lavell heeft er geen moeite mee dat de politici in Den Haag de gasprijs vaststellen. „Dat vind ik mooi. De regering zou stapel mesjokke zijn om het weg te geven. Als de olieprijs verhoogd wordt, kan het gas niet achterblijven. Dat is mijn persoonlijke visie natuurlijk". In feite bepalen de oliesjeiks in het Verre oosten onze gasprijs, meent Lavell.

De enige wijze om de verhogingen voor te blijven is volgens de voorlichter minder gebruiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.