+ Meer informatie

nieuw cultureel centrum

2 minuten leestijd

staan, want die schreef toch alleen maar in het Vlaams!

Gezien de Vlaamse mentaliteit van tegenwoordig is het te verwachten dat men zich in Amsterdam aan dezelfde eenzijdigheid schuldig zal maken. In onze tijd wordt het Frans in Vlaanderen gehaat en er zal in Amsterdam wel weinig over gesproken worden dat er hele rijen Belgische en zelfs Vlaamse dichters geweest zijn die uitsluitend in het Frans schreven, en dat alleen maar omdat ze daar uit vrije wil de voorkeur aan gaven.

Betreurenswaardig

Op het ogenblik wordt er in Vlaanderen over deze historische feiten liever niet meer gesproken. Dat is te betreuren, want het betekent een verarming in cultureel opzicht. Het wordt langzamerhand zo dat de Vlamingen, evenals de Franstalige Belgen trouwens, zich afsluiten van de andere helft van het volk en zich opsluiten in een cultureel getto. Daarna gaan ze dan contacten zoeken, hetzij met de Nederlandse beschaving, wat de Vlamingen nu doen, hetzij met de Franse wat in Parijs gebeurt.

De tweetaligheid van België die vroeger lang niet altijd een onoverkomelijke twistappel geweest is, en die behoort tot de identiteit van de Belgische cultuur, wordt zoveel mogelijk onder de tafel gestopt. We hopen dat er in België nog eens zoveel onderling begrip en onderlinge waardering zal ontstaan, dat dit niet meer nodig zal zijn. Maar er zal wel heel veel water door de Maas en de Schelde moeten stromen voor die wens in vervulling gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.