+ Meer informatie

Parijs dreigt GATT-overleg met veto

Europees-Amerikaanse besprekingen in Washington hervat

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europees-Amerikaanse besprekingen over de meningsverschillen die een internationaal GATT-akkoord over de verdere liberalisering van de wereldhandel in de weg staan, zijn gisteravond in Washington hervat. Vanuit Parijs liet de Franse regering na spoedberaad echter weten „dat de voorwaarden voor zo'n akkoord momenteel niet aanwezig zijn".

De Franse minister van landbouw, Soisson, verklaarde, dat Frankrijk zich zal verzetten tegen elk akkoord dat verder gaat dan datgene wat eerder dit jaar werd afgesproken in het kader van de hervorming van de gemeenschappelijke landbouwpolitiek van de Gemeenschap.

De Franse premier, Bérégovoy, pleitte gisteravond in het Franse parlement voor een hervorming van het systeem van internationale wisselkoersen. Volgens Bérégovoy is er namelijk een verband tussen de problemen rond de GATT- onderhandelingen en de lage koers van de Amerikaanse dollar. Hierdoor zijn Amerikaanse agrarische produkten op de internationale markt relatief goedkoop en Europese agrarische produkten op die markt relatief duur(der).

Eerder deze week verwierpen de ministers van landbouw van de andere elf EG-lidstaten en de Europese Commissie Franse bezwaren tegen een mogelijk akkoord tussen de EG en de VS. Volgens de Fransen gaan de EGonderhandelaars MacSharry (landbouw) en Andriessen (buitenlandse handel) in hun onderhandelingen met de Amerikanen verder, dan wat er binnen het nieuwe EG-landbouwbeleid is afgesproken. De Engelse minister van landbouw, Gummer, kwalificeerde deze bewering als „onzin".

Franse wijn

De laatste Europees-Amerikaanse er vanaf 5 december strafheffingen worden ingevoerd op Europese agrarische produkten (vooral Franse wijn), als de Gemeenschap niet bijdraait. In de landbouwsector gaat het om problemen bij de subsidiëring van de produktie van oliehoudende zaden en om meningsverschillen over het landbouwdossier van de zogeheten Uruguay-ronde van de GATT-onderhandelingen.

Daarnaast bestaan er ook nog meningsverschillen over de sector "diensten" en "toegang tot markten". Wanneer het niet lukt om tot een vergelijk te komen, waardoor de GATT-onderhandelingen in Genève zouden kunnen worden afgesloten, zal men moeten wachten op het aantreden van de nieuwe Amerikaanse regering onder Clinton. Dat zal dan vele maanden vertraging met zich meebrengen, waardoor de perspectieven voor een GATT-akkoord steeds vager worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.