+ Meer informatie

Vredeskorps 20 jaar

1 minuut leestijd

WASHINGTON — Het Amerikaanse ,,Peace Corps", president John F. Kennedy's overzeese dienstverleningsproject vooi: idealistische jonge vrijwilligers, is 20 jaar geworden ' en de vraag is of het de 21 zal halen. Het korps, dat symbolisch was voor Kennedy's liberaal-democratische „New Frontier"-initiatieven, zal op het vlak van de buitenlandse politiek onder president Ronald Reagan nog minder in te brengen hebben dan de laatste jaren al geleidelijk het geval was.

De begrotingssnoeiers van Reagan hebben voorgesteld het kapitaal waarover het korps in 1982 zal kunnen beschikken, te ' verlagen tot 950.000 dollar, van de 1.220.000 die oud-president Jimmy Carter heeft voorgesteld.

Op het hoogtepunt van het • korps in de jaren zestig werkten 12.000 Amerikanen — de meesten van hen jonge, blanke academici uit de gegoede middenstand — in 85 landen. Gedurende perioden van twee jaar leefden zij het simpele leven van de mensen in de derde wereld, hun betere methoden bijbrengend om tegemoet te komen aan moderne eisen van gezondheid, voeding, behuizing en onderwijs.

Hun credo was Kennedy's gevleugelde oproep uit zijn inauguratierede: „Vraag je niet af wat je land kan doen voor jou, vraag jezelf af wat jij kunt doen voor je vaderland". In die dagen dachten veel idealistische jonge korpsleden dat ze de wereld konden verbeteren, haar bevrijden van droogte en hongersnood, armoede en ziekte en kwezelarij.

In duizenden dorpen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika leerden ze de mensen een vak en deden een goed woord voor de Verenigde Staten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.