+ Meer informatie

Sterftecijfer Twente hoger dan gemiddeld

Verschijnsel vooral bij mannen waarneembaar

2 minuten leestijd

ENSCHEDE - Het sterftecüfer in Oost-Twente is 7 procent Iioger dan liet gemiddelde in de rest van ons land. Het verschynsel doet zich vooral voor onder mannen. Oorzaak van het hogere sterftecyfer is terug te voeren op hart- en vaatziekten, longkanker en andere aandoeningen.

Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport "Gezondheid in profiel" van de GGD Samenwerkingsverband Enschede. Het rapport beschrijft de gezondheidstoestand •lan de bevolking aan de hand van ziekte- en sterftecijfers uit de periode 1985 tot 1991. De cijfers hebben betrekking op de gemeenten Denekamp, Eibergen, Enschede, Haaksbergen, Losser, Neede, Oldenzaal en Ootmarsum.

Het totaal aantal ziekenhuisopnamen in Oost-Twente is ook hoger dan het landelijke gemiddelde. Het aantal mensen met een hersenbloeding is eveneens relatief hoog. Onder mannen is het jaarlijks aantal nieuwe gevallen van kanker in de dikke darm en longkanker aan de hoge kant. Het totaal jaarlijks aantal dat kanker krijgt is in dit deel van Oost-Nederland niet gestegen.

Het rapport registreert relatief gunstige cijfers over zuigelingensterfte. Deze aantallen liggen lager dan het landelijk gemiddelde. Ook de aantallen sterfgevallen als gevolg van een ongeval, moord of zelfmoord liggen lager dan elders in het land.

Uit de gegevens blijkt ook dat een aantal gunstige ontwikkelingen gaande is. Het verschil in sterfte ten opzichte van Nederland is onder mannen de laatste vijf jaar gedaald. Dit komt vooral door de sterke daling van de sterfte aan een hartinfarct in de acht gemeenten. Ook het aantal slachtoffers van verkeersongevallen vertoont, evenals in de rest van Nederland, een dalende trend. Deze trend is in het onderzochte gebied sterker geweest dan in de rest van Nederland.

Maatwerk

De statistische informatie over het vóórkomen van sterfte en ziekte is geanalyseerd om een lokaal gezondheidsbeleid te ontwikkelen. Het gisteren gepresenteerde rapport is een hulpmiddel bij het kiezen van onderwerpen voor preventieve activiteiten. Een lokaal onderzoek biedt lokale gegevens en dus meer mogelijkheden voor maatwerk. Inmiddels heeft de GGD besloten projecten over hart- en vaatziekten en verslaving op te zetten. De GGD is zeer terughoudend met het geven van verklaringen voor de onderzoeksresultaten. Studies hebben aangetoond dat er verband bestaat tussen leefgewoonten, sociaal-economische positie en de ziekte- en sterftecijfers. Maar dat is door het onderzoek in Oost-Twente niet echt aangetoond, stelt de GGD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.