+ Meer informatie

R'damse Oude Westen geen achterstandsbuurt

Kwaliteit en karakter scholen verbeteren

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Twintig jaar stadsvernieuwing van de Rotterdamse wijk het Oude Westen heeft ertoe geleid dat het eenzijdige beeld van een achterstandsbuurt broodnodig bijstelling behoeft. Dat is een van de conclusies uit het gisteren gepresenteerde onderzoek "Van volksbuurt tot stadswijk".

Volgens de onderzoekers Anderiessen en Reijndorp is het Oude Westen in die twintig jaar „tot rust gekomen". De verbetering van het woningaanbod heeft ertoe geleid dat de zeer verschillende groepen die in de wijk woonden, zijn gebleven.

De onderzoekers constateren dat de oude volksbuurt definitief is verdwenen en dat het Oude Westen nu een buurt van minderheden is. De huidige bevolking is, zowel in sociaalcultureel als in sociaal-economisch opzicht, uitermate divers. Er wonen in het Oude Westen meer mensen met een uitkering dan elders, merken zij op, maar lang niet iedereen met een laag inkomen blijft, vanwege het gebrek aan keuzemogelijkheden, in de wijk wonen. Wel stellen de onderzoekers vast dat het Oude Westen -als een typische binnenstadsbuurtgevoelig blijft voor criminaliteit en vervuiling.

Toekomst

Veel zal in de toekomst afhangen van het woonruimteverdelingsbeleid, zeggen de onderzoekers. Wanneer er alleen gelet wordt op urgentie, bestaat de kans dat de samenstelling van de bevolking toch weer eenzijdiger wordt. De oude wijk zou zich vooral moeten profileren als een echte binnenstadswijk, met een aantrekkingskracht voor de hele stad.

Het Oude Westen herbergt relatief gezien weinig Nederlandse gezinnen. De onderzoekers benadrukken dat het karakter van een school voor veel mensen kennelijk van meer belang is dan of de school nu precies binnen de buurtgrenzen valt of juist daarbuiten. De onderzoekers vinden dat de scholen zich daarom meer moeten richten op kwaliteit en karakter, om op die manier juist kinderen uit omliggende wijken aan te trekken.

Het onderzoek is uitgevoerd door twee medewerkers van de Universiteit in Amsterdam, in opdracht van de Projektgroep Oude Westen, in nauw overleg met de Stichting Volkswoningen en de Aktiegroep Het Oude Westen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.