+ Meer informatie

Fokker krijgt 800 miljoen van regering

,y Continuïteit industrie van eminent belang''

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Ondanks Ie moeilijke budgettaire siuatie heeft het kabinet vrijlag besloten tot financiële teun aan het Fokkerbedrijf. Jeze steun omvat de garanie in de ontwikkelingsfase 'an een nieuw vliegtuig (de 4DF-100) tot een totaalbeIrag van 800 miljoen gulden ot en met 1990.

Vice-minister-president Wiegel nr wekelijks kabinetsberaad — bekendgemaakt. Hij wees erop, dat bij het nemen van dit besluit de huidige werkgelegenheid bij Fokker heeft meegespeeld. Die werkgelegenheid (thans 8700 man) kan worden gecontinueerd en zelfs worden uitgebreid (over Vijf vestingen) tot ruim 12.000 man in 1986. Volgens minister Wiegel is tot de financiële steunoperatie ook besloten op grond van het feit, dat het hier een industrie betreft, die kan bijdragen aan de industriële vernieuwing en die een hoogwaardig produkt levert. Door de steun is er sprake van continuïteit in de vliegtuigindustrie, volgens de minister „van eminent belang".

Wiegel zei — sprekend over de gezamenlijke realisatie door Fokker en McDonnell Douglas van het nieuwe vliegtuig — bijzonder veel waardering te hebben voor de visie en daadkracht van de Fokker-concemleiding. is belast met de verdere behandeling van het project en wordt hierin geadviseerd door het Nederlands instituut voor vliegtuigontwikkeling en ruimtevaart (NIVR). Het instituut adviseerde de regering om onder bepaalde voorwaarden de voor-financiering van het project — voor wat betreft het Nederlands deel — grotendeels mogelijk te maken. Wiegel onderstreepte, dat naast Fokker ook bij toeleveringsbedrijven sprake van extra werkgelegenheid zal kunnen zijn: ongeveer duizend arbeidsplaatsen.

Een woordvoerder van Fokker zei desgevraagd dat men bij het bedrijf liever wilde wachten met het geven van commentaar totdat Fokker officieel door de regering op de hoogte is gesteld van het besluit tot steunverlening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.