+ Meer informatie

Nabestaanden ramp claimen miljoenen

Financiële gevolgen Tenerife:

2 minuten leestijd

LONDEN — In verband met de vliegramp op Tenerife die 577 mensenlevens eiste en de ernstigste in de geschiedenis van de burgerluchtvaart was, zal door de verzekering een bedrag moeten worden uitgekeerd dat tegen de 240 miljoen dollar kan belopen, zo hebben Britse verzekeringsmakelaars donderdag verklaard.

Het grootste gedeelte van dit bedrag moet worden betaald door firma's in Londen, Parijs, de Verenigde Staten en Nederland, maar ook verzekeringsmaatschappijen in Scandinavië en Zwitserland zullen een gedeelte van de kosten dragen.

Het Britse dagblad „The Financial Times" meldde dat in ieder geval al 63 miljoen dollar moet worden uitgekeerd voor de twee volledig vernielde Boeing 747 Jumbo Jets die bij de botsing waren betrokken. De overige verzekeringsclaims zullen volgens een schatting van het blad 177 miljoen dollar belopen.

Nabestaanden

De Financial Times zei dat van het totaal van 240 miljoen dollar volgens schattingen van de verzekeringsmaatschappijen 137 miljoen dollar nodig zal zijn voor uitbetalingen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Volgens het blad komt daar nog eens 40 miljoen dollar bij voor uitkeringen op grond van de persoonlijke ongevallenverzekeringen die door de individuele slachtoffers waren afgesloten.

De nabestaanden van 306 Amerikanen uit Californië die zijn gedood bij de vliegramp op Tenerife van zondag, hebben donderdag een gerechtelijke procedure aangespannen waarbij zij bijna 2 miljard dollar eisen aan smartegeld. In hun eis beschuldigen de nabestaanden Panam, KLM en Boeing van nalatigheid bij het onderhouden en behandelen van hun vliegtuigen.

In de bij een rechtbank in San Francisco aanhangig gemaakte zaak eisen de nabestaanden 6,5 miljoen dollar voor elk van de gezinnen der 306 Californische slachtoffers.

Eerste uitkeringen

Een woordvoerder van Lloyd's, de beroemde Londense verzekeringsorganisa

Slechts 40 procent van dit bedrag zal naar verwacht wordt door de Londense verzekeringsmarkt moeten worden opgebracht, een groot gedeelte van de bij Bowring afgesloten verzekeringen is bij andere firma's herverzekerd.

Sedgwick Forbes, een andere Londense verzekeringsmaatschappij, heeft woensdag 10.35 miljoen dollar uitgekeerd aan de Panam als het aandeel van de Londense markt in de 23 miljoen dollar waarvoor het Amerikaanse toestel was verzekerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.