+ Meer informatie

Meijdam ontvangt wachtgeld provincie

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - De maandag afgetreden burgemeester H. Meijdam van de gemeente Zaanstad heeft recht op wachtgeld van de provincie Noord-Holland.

Een woordvoerder van de provincie zei gisteren dat Meijdam maximaal zes jaar gebruik kan maken van deze regeling vanaf het moment van vertrek als gedeputeerde. Meijdam was tot januari dit jaar gedeputeerde.

Burgemeester Meijdam (VVD) besloot af te treden vanwege de commotie die ontstond wegens zijn relatie met de inmiddels opgestapte gemeentesecretaris M. Overmars. Deze vrouw zou recht hebben op een vertrekpremie tot 200.000 euro van de gemeente, zo lekte afgelopen weekeinde uit.

Meijdam zelf blijkt nu dus gebruik te kunnen maken van de wachtgeldregeling van de provincie. Het eerste jaar kan hij 80 procent uitbetaald krijgen van zijn salaris als gedeputeerde, de jaren daarna 70 procent. "Dat geldt natuurlijk totdat hij een andere baan heeft gevonden", aldus de woordvoerder.

Dat de VVD'er tussentijds aan de slag was als burgemeester, maakt volgens de woordvoerder niet uit. "Die regeling geldt tot zes jaar na zijn vertrek als gedeputeerde."

De SP heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gisteren vragen gesteld over de kwestie. De partij vindt het vreemd dat Meijdam nog een uitkering van de provincie krijgt, terwijl hij begin dit jaar vrijwillig voor het burgemeesterschap in Zaanstad heeft gekozen. "Het is het zoveelste bewijs dat de arbeidsvoorwaarden en CAO voor politieke bestuurders een keizerlijke allure hebben", aldus de SP.

De partij vindt dat een slechte zaak. "Politieke bestuurders horen niet in gespreide bedjes zolang de bedjes voor de meeste 'normale' Nederlanders niet gespreid zijn."

De SP wil dat de regeling voor opgestapte bestuurders wordt aangepast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.