+ Meer informatie

Zuid-Holland oneens met plannen kabinet

1 minuut leestijd

DEN HAAG Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn het op een groot aantal punten volstrekt niet eens met de plannen van het kabinet inzake de voorstellen voor het bestuur van grootstedelijke gebieden. Dit heeft de Zuidhollandse gedeputeerde mevrouw drs. I. Günther gisteren meegedeeld.

GS hebben onder andere grote bezwaren tegen de weigering van het kabinet om een eventueel regionaal bestuur rechtstreeks door de burgers gekozen te laten worden. Volgens GS kan er pas sprake zijn van overheveling van belangrijke sturende taken naar een regionaal bestuur als dat bestuur door middel van verkiezingen door de burgers ook op de wijze van taakuitoefening aangesproken kan worden.

Mevrouw Günther noemde het argument van het kabinet dat rechtstreekse verkiezingen een vierde bestuurslaag creëren een „non-discussie". „Het maakt de burger absoluut niets uit hoeveel bestuurslagen er zijn, als ze maar weten dat ze bij één loket moeten zijn. In Europees verband hebben we overigens al meer dan drie bestuurslagen", aldus de gedeputeerde.

GS hebben eveneens bezwaren tegen het feit dat het Rijk nog steeds niets doet aan de grote financiële problemen van de grote steden.

Na 1 november zal de provincie Zuid-Holland een officiële reactie op de kabinetsplannen naar Den Haag sturen. Daarnaast zal in Randstadverband bezien worden hoe richting kabinet en parlement mogelijke verbeteringen voorgesteld kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.