+ Meer informatie

De Stijl-jaar wordt nu echt menens

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP). Koning Willem-Alexander opent vanmiddag in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst. Op deze expositie staat het werk van twee belangrijke schilders van De Stijl centraal.

Nederland viert de (vernieuwing van de) vormgeving in de afgelopen honderd jaar. Tientallen evenementen hebben plaats onder het motto ”Mondriaan tot Dutch Design”. Het feestjaar is wat stilletjes begonnen, maar kan inmiddels niemand meer ontgaan, zeker niet in Den Haag. Daar heeft het stadhuis zelfs een make-over in de stijl van Mondriaan gekregen, tot enthousiasme van de bevolking.

Het Haagse Gemeentemuseum bezit de belangrijkste collectie Mondriaans van het land, zo’n 300. Die zijn vaak op reis, maar van de zomer zijn ze allemaal thuis, in één grote overzichtstentoonstelling: ”De ontdekking van Mondriaan”. Er komt ook een reconstructie van Mondriaans Parijse atelier. Maar het museum pakt vanaf dit weekeinde eerst uit met ”Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst”.

Aanleiding voor het feestgedruis is dat een eeuw geleden het tijdschrift De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg. Met onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld vormde hij ook de gelijknamige kunstbeweging. Ze wilden aansluiten bij moderne ontwikkelingen, en dan vooral met eenvoudige vormen en primaire kleuren en zwart, wit en grijs. De Stijl is nog van invloed op de kunst, de architectuur en het ontwerpen van nu. „In de mode of de vormgeving van magazines. Op verpakkingen, in advertenties of in videoclips. De kleurencombinatie van rood, geel en blauw die De Stijl iconische status heeft gegeven, is nog steeds heel geliefd”, aldus het Gemeentemuseum. De tentoonstelling in het museum vertelt het verhaal van de vriendschap en wederzijdse beïnvloeding tussen twee schilders die heeft geleid tot het inhoudelijk fundament van De Stijl.

Het blijft in Den Haag niet bij exposities en een stadhuis in een Mondriaanjas. Een Mondriaanpakket waarmee winkels op de Mondriaantoer kunnen, was meteen uitverkocht. Voor de kinderen is er een prentenboek over een kat die negen kunstenaars bezoekt die op de een of andere manier te maken hebben met De Stijl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.