Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Creatief en lekker koken op een gezonde manier

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Creatief en lekker koken op een gezonde manier

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Stomen is al een heel oude, roerbakken een wat nieuwere manier om eten klaar te maken. Beide zijn erg gezond; er wordt weinig water resp. vet gebruikt. Smaak en voedingswaarde blijven goed behouden. Bamboe stoommandjes zijn in Oosterse toko's te koop, metalen in vrijwel alle zaken voor huishoudelijke artikelen.

Fried noodles
1 teentje knoklook,
4 bosuitjes
3-4 blaadjes savoyekool of Chinese kool
1 stukje gemberwortel,
125 g taugé
½ citroen,
100 g mihoen (voorgekookt)
2-3 eetl. sesamolie,
30 g cashewnoten
sojasaus,
1 ei,
zout en peper

Halveer het gepelde knoflookteentje. Breng het met ¼1 water en wat zout aan de kook en laat daarin de mihoen 2-3 min. koken. Giet de mihoen af en verwijder de knoflook.

Snijd de schoongemaakte bosuitjes schuin in stukjes. Snijd de middennerf uit de gewassen koolbladeren en snijd het blad daarna in ruitjes. Snipper de geschilde gemberwortel en pers de halve citroen uit.

Verhit de olie in de wok, laat de noten kort bakken en voeg dan de kool, de uitjes, de taugé en de gember toe. Roerbak alles samen 5 min. Voeg de mihoen toe en desgewenst nog een scheutje olie.

Warm kort door en breng op smaak met de sojasaus en een scheutje ctiroensap. Schep de fried noodles in een voorverwarmde schaal. Bak in de nog hete wok een spiegelei en bestrooi het met zout en peper. Schep het spiegelei op de mihoen.

                              ------------------------------

Gestoomde kipballetjes
500 g kipfilet,
1 takje tijm
5 eetl. alfalfa,
4 bosuitjes,
400 g peultjes
1 stukje gemberwortel,
1 kg watermeloen
1½ kopje taugé,
500 g droogkokende rijst
2 eetl. maïzena,
3 eetl. sojasaus
2 eiwitten,
4 eetl. sesamolie,
zout en peper

Spoel de rijst in de zeef af. Laat hem een nacht in water weken. Doe een laagje van 5 cm water in een grote pan en leg het takje tijm erin. Doe de geweekte rijst in een stoommandje en strooi er wat zout over. Zet het mandje boven het kokende water en laat de rijst 25 min. stomen. Let op of er tussendoor water moet worden bijgevuld.

Pureer de kipfilets in de keukenmachine. Roer de maïzena, 2 eetlepels sojasaus, peper, zout en de alfalfa erdoor. Roer er daarna 2 in ringetjes gesneden bosuitjes door. Spatel vervolgens de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Rol met vochtige handen balletjes van het kipgehakt en leg die in een stoommandje. Bedruppel ze met 3 eetlepels sesamolie. Zet het mandje op de rijst en laat samen afgedekt nog 20 min. stomen.

Maak de peultjes schoon en was ze. Snijd de resterende bosuitjes in schuine stukjes. Snipper de geschilde gemberwortel. Haal de pitjes uit de watermeloen. Pureer het vruchtvlees en roer de resterende sesamolie en sojasaus erdoor. Breng op smaak met peper.

Breng de puree met de gember en de peultjes aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. stoven. Laat daarna de bosuitjes en de taugé nog 6 min. meestoven. Breng op smaak met zout en peper. Zet de rijst en de balletjes in de mandjes op tafel. Geef de groenten apart in een schaal.

                              ------------------------------

Creatief

De ietwat oosters getinte recepten op deze pagina komen uit "Creatief koken", een boek met veel meer dan alleen oriëntaalse gerechten. Het creatieve zit 'm vooral in de presentatie van het gerecht... en in de vaak wat bewerkelijke bereidingswijze.

Verder worden nogal eens niet-alledaagse ingrediënten gebruikt. Bij elk recept is een fraaie kleurenfoto ervan opgenomen, terwijl vaak ook enkele stappen van de bereiding gefotografeerd zijn. Het boek geeft naast recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten ook ideeën voor aperitieven, zoals Carribean Blue, Bitter Lemon en Sweet Lime.

"Creatief koken" is een uitgave van Zomer & Keuning, Ede; gebonden, 130 blz., ƒ 39,90.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's

Creatief en lekker koken op een gezonde manier

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's