+ Meer informatie

Bush zegt Bagdad hard de wacht aan

1 VN-inspectieteam beschoten

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - President George Bush van de VS heeft Irak gisteren gewaarschuwd dat hij niet zal toestaan dat het VN-team dat daar inspecties uitvoert bij nucleaire installaties nog langer wordt tegengewerkt. De Amerikaanse president deed deze uitspraak nadat eerder op de dag Iraakse militairen waarschuwingsschoten op het VNinspectieteam losten om hen weg te houden

„We kunnen niet toestaan dat deze wrede boeman (de Iraakse leider Saddam Hoessein) terugkomt op deze plechtige overeenkomst en mensen die onder de jurisdictie van de VN vallen bedreigt", zei Bush. Naar zijn oordeel is er sprake van een „onmiskenbare" schending van die overeenkomst, omdat Irak zich daarin bereid verklaarde de nucleaire inspecties toe te laten.

Over de stappen die hij tegen Irak denkt te gaan nemen wilde hij niets zeggen. In het vliegtuig op weg naar zijn buitenverblijf in Kennebunkport zei Bush later dat „sommigen vinden dat de VN-resolutie alle nodige middelen toestaat" om de bestandsovereenkomst met Irak af te dwingen.

Waarschuwingsschoten

Iraakse militairen losten gisteren waarschuwingsschoten om het VN-inspectieteam van de VN op een legerbasis, waar waarschijnlijk apparatuur voor de verrijking van nucleair materieel voor kernwapens is verborgen, op afstand te houden.

Volgens David Kay, een van de leden van het VN-team die dit gisteren bekendmaakte, werden de schoten gelost op een legerbasis bij Fallujah. Eerder was het team ook al de deur gewezen bij de Abu-Ghairabkazerne bij Bagdad. Het team kwam daar afgelopen zondag aan en werd tot woensdag de toegang tot het complex ontzegd. In de tussentijd werd de daar vermoede apparatuur voor de verrijking van uranium overgebracht naar de basis bij Fallujah, meent Kay.

Naar zijn zeggen gaven de Irakezen het VN-team opnieuw te verstaan dat het niet gewenst was. Op een gegeven ogenblik losten de militairen waarschuwingsschoten om te verhinderen dat de inspecteurs film- en foto-opnamen zouden maken van het transport van materiaal dat van de basis werd weggehaald.

Bombardementen

Behalve de Amerikaanse regering zijn ook de VN zeer ontstemd over het Iraakse gedrag. Het hoofd van de VN-inspectiecommissie, Rolf Ekeus, schreef gisteren een rapport aan de VN waarin de Iraakse handelwijze scherp wordt veroordeeld.

De VS willen de druk op Irak verder opvoeren om duidelijkheid te verschaffen over zijn nucleaire faciliteiten. Maar het is nog niet duidelijk hoe dat zal gebeuren. Volgens de Los Angeles Times is nieuwe militaire actie niet uitgesloten. De krant zegt van functionarissen van het Pentagon tp hebben vernomen dat plannen in gereedheid worden gebracht om alle vermoede nucleaire installaties in Irak plat te bombarderen als het inspectieteam op tegenwerking blijft stuiten. De Los Angeles Times noteerde dat de ongerustheid in het Pentagon inmiddels „koortshoogte" heeft bereikt.

Minister van buitenlandse zaken James Baker zei gisteren dat de wereld Irak in een economische wurggreep zal blijven houden. „Dit is een buitengewoon ernstige kwestie. We hebben het over mogelijke nucleaire wapens", aldus Baker. Hij zei niet wat voor andere maatregelen de VS tegen Irak in petto hebben.

Maatregelen

Op de vraag of de regering militaire actie overweegt om Irak te dwingen zich te houden aan de voorwaarden uit de VN-resolutie die een eind maakte aan de Golfoorlog antwoordde woordvoerder Pete Williams van het ministerie van defensie ontwijkend. Een functionaris van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat vooral economische maatregelen worden overwogen.

Voorzitter Jean-Jacques Bechio van de VN-Veiligheidsraad vroeg de Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties donderdag nadrukkelijk om medewerking bij de inspectie. VNfunctionarissen zeiden dat Irak het team drie dagen lang de toegang tot de basis Abu Gharaib weigerde en dat er materiaal verdwenen leek toen het team uiteindelijk toegang kreeg. Volgens VN-functionarissen zal het moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om het verdwenen materiaal boven water te krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.