+ Meer informatie

Rekenkamer moet meer ruimte voor kritiek krijgen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer de mogelijkheid krijgt om na controle op de uitgaven en ontvangsten van het Rijk een genuanceerd oordeel uit te spreken. Kritische kanttekeningen van de Rekenkamer maken het de kamerleden ook gemakkelijker om zelf een goed gefundeerd oordeel te geven over de Rijksbegroting.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de vijfde wijziging van de comptabiliteitswet, waarin onder meer de werkwijze van de Algemene Rekenkamer bepaald wordt. In de huidige situatie is het zo dat de Rekenkamer verplicht is een goedkeurende verklaring af te geven ten aanzien van de Rijksbegroting, als er tenminste geen formele bezwaren bestaan. Bestaan er wel formele bezwaren, dan moeten die weggenomen worden door de betrokken, minister öf moet er een speciaal wetje (indemniteitswet) voor aanvaard worden.

Het probleem voor de Rekenkamer zit in de bezwaren die niet van formele aard zijn. Als bij voorbeeld blijkt dat de administratie op een departement te kort schiet, heeft de Rekenkamer weinig mogelijkheden om daar iets mee te doen. De Tweede Kamer wil nu dat de Rekenkamer dergelijke kritiek voortaan mag vermelden bij de verklaring ten aanzien van de Rijksbegroting. De verplichting tot goedkeuring blijft overigens voorlopig nog bestaan. Om dat te veranderen is namelijk een wijziging van de grondwet nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.