+ Meer informatie

Varkens afgevoerd naar slachthuizen

Speciale veiligheidsmaatregelen

1 minuut leestijd

VLISSINGEN — Woensdagmorgen in alle vroegte is men begonnen met het afvoeren van mestvarkens uit het met varkenspest besmette gebied in West-Zeeuws-Vlaanderen.Het vervoer van de varkens gaat gepaard met speciale veiligheidsmaatregelen. De auto's waarin de varkens vervoerd worden zijn verzegeld en de controle door de veterinaire diensten is zeer intensief.

De ongeveer tweeduizend dieren zullen in Vlissingen een „noodslachting" ondergaan. Op deze wijze hoopt men de financiële catastrofe voor de veehouders in West-Zeeuws-Vlaanderen enigszins te beperken. Er heerst in Zeeuws-Vlaanderen al een maand lang varkenspest. Dat gaat gepaard met een vervoerverbod met als gevolg dat de varkenshouders met hun dieren, die veel te zwaar worden, blijven zitten. De kwaliteit van het vlees loopt daardoor terug en de prijs daalt. Bovendien kampen de veehouders nu met een groot ruimtegebrek op hun bedrijven.

Noodplan
De afgelopen week stelden de drie landbouworganisaties in Zeeland in samenwerking met de veehouders een noodplan op, dat voorziet in het slachten van zo'n tweeduizend te zware varkens. De capaciteit van het Vlissingse slachthuis lijkt daardoor te klein. Men is nu bezig om ook slachthuizen in Zuid-Holland en Brabant in te schakelen. Volgens C. Robs van de Nederlandse christelijke boerenbond in Zeeuws-Vlaanderen, is de financiële nood onder de varkenshouders in West-Zeeuws-Vlaanderen groot.

Het is namelijk nog niet bekend wat de prijszetting zal zijn. Het vlees uit Zeeuws-Vlaanderen mag namelijk niet op de EEG-markt afgezet worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.