+ Meer informatie

Bedrijfssluiting kost werk aan 370 man

In Amsterdam

2 minuten leestijd

Royal-Imperial in Amsterdam (de Engelse dochter van het Amerikaanse concem Litton Industries) gaat op vrij korte termijn de fabriek van schrijfmachine-onderdelen in Amsterdam sluiten. Door deze maatregel zal het uit 370 man bestaande personeel worden ontslagen. Voor circa 50 man bestaat een goede kans op vervangende werkgelegenheid bij IBM in Amsterdam, aldus Royal-Imperial.

De vakbonden zijn donderdagmorgen op de hoogte gesteld van de plannen en besprekingen zijn inmiddels aan de gang. Volgende week zullen de bonden praten met het personeel terwijl vandaag een bespreking met de directie op stapel staat. Een sociaal plan is in voorbereiding.
De onderneming betreurt de beslissing maar zegt geen andere keus te hebben. Sinds 1971 produceert de fabriek schrijfmaohinewagens als toeleverancier van Imperial Typewriters Comp. In Engeland, ook een onderdeel van Litton. Tengevolge van techndsche wijzigingen in het produktieprogramma voor deze wagens en mede door algemene economische omstandigheden is er niet meer voldoende werk beschikbaar om de Amsterdamse fabriek draaiende te houden. Pogingen om vervangend produktiewerk te krijgen of een nieuwe gegadigde voor de fabriek te vinden zijn mislukt.
De fabriek startte in 1950 met de produktie van elektrische rekenmachines. Aan het eind van de zestiger jaren liep de vraag naar deze machines snel terug en werd de markt overgenomen door eletronische rekenmachines. Dit werk liep in 1971 ook terug.
Royal-Imperial, vroeger bekend onder de naam Monroe, verplaatste vorig jaar de produktie van Medemblik naar Amsterdam. De circa 90 mensen werden in de gelegenheid gesteld mee te verhuizen naar de hoofdstad, maar slechts vijf man heeft hiervan gebruik gemaakt.
De bonden hebben de sluiting van het bedrijf, aldus de heer S. Salomons districtsbestuurder van de Industriebond NVV al enige tijd zien aankomen. Hoewel wij eerst donderdagmorgen een gesprek met de directie hebben gevoerd over de sluiting zijn de bonden reeds gekend in aanvragen om werktijdverkorting. De afgelopen maanden is voor de vierde maal korter gewerkt slechts drie dagen per week.
Omdat volgens de heer Salomons het bedrijf een kwalitatief slecht produkt afleverde heeft het zich in de concurrentie op de markt van elektronische rekenmachines niet staande kunnen houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.