+ Meer informatie

Duiken bij Sipadan

5 minuten leestijd

Een tropisch koraaleiland zonder grootschalig toerisme, met een uniek dierenen plantenleven en de mogelijkheid om te duiken. Ontmoetingen met zeeschildpadden en barracuda's zijn er heel gewoon. En het kan gebeuren dat een schildpad zijn eieren legt onder de vloer van je "hotelkamer". Sipadan, een oase van rust en natuurbehoud.

Het eiland Sipadan ligt ten noordoosten van Borneo, en behoort bij Maleisië. Het is een klein vulkanisch eiland, behoorlijk begroeid en gedeeltelijk zelfs nog een jungle. De hotelletjes zijn volledig aangepast aan de natuur. Pal langs het strand staan een aantal houten < "Green- huisjes op palen, dat zijn de back"schild- hotelkamers. Een grotere halfpadmetdui- open houten ruimte dient als ker. restaurant. Het is heel simpel en eenvoudig maar doelmatig, en gelukkig geen storend element in de natuur. Sipadan is een reservaat voor vogels. Grote en kleine monitors (een soort hagedis) leven er en grote zeeschildpadden komen regelmatig aan land om hun eieren te leggen. Met een beetje geluk komt een zeeschildpad onder je huisje haar  eieren leggen, zoals wij ook  meegemaakt hebben. Het onderwaterleven rondom Sipadan is talrijk en zeer veelzijdig. Het eiland is omringd door een steile wand, ongeveer 600 meter diep, begroeid met allerlei soorten hard en zacht koraal in verschillende vormen en kleuren. Het huisrif is prachtig, ligt pal voor je deur en is niet alleen ideaal voor de duikers, maar ook zeer geschikt voor snorkelaars.

George
De reis vanuit Nederland is lang en behoorlijk vermoeiend, doch zeer de moeite waard. Na aankomst op het eiland worden we wegwijs gemaakt en krijgen we een hutje toegewezen, 's Middags maken we gelijk de eerste duik op het huisrif. Pal aan het strand is de duikschool waar we onze spullen aantrekken en het water inlopen. Na ongeveer 20 meter ondiep water kom je bij het huisrif met z'n steile wand. Hier duiken we onder, en we zijn nog geen vijf minuten in het water of de eerste grote zeeschildpad komt elegant voorbij zweven. We vervolgen onze weg langs de prachtig begroeide steile wand en komen ogen te kort om alles te kunnen zien. Langs de wand zien we de verschillende koralen, kleine schooltjes met allerlei soorten visjes en prachtig gekleurde slakjes, maar telkens als we het blauwe water in kijken zien we de grotere beesten zoals de zeeschildpadden, de witpuntrifhaaien en grote baarzen langs komen. Na ongeveer 30 minuten, onze flessen zijn bijna halfleeg, keren we terug. Opeens staan we oog in oog met de enorme huisrif-Barracuda. Een schitterend beest dat al jaren op dezelfde plek leeft en van duikers de naam George heeft gekregen. We vervolgen onze weg terug en komen bij de steiger midden tussen een school zeer nieuwsgierige vleermuisvissen. Helaas zijn er inmiddels 70 minuten verstreken en is het de hoogste tijd om de duik te beëindigen.

Schild poetsen
Behalve duiken of snorkelen op het huisrif, wanneer en zo vaak als je wilt, kun je driemaal per dag mee voor een bootduik. Alle riffen liggen rondom het eiland, en de vaartijden variëren van 5 tot 15 minuten. De verschillende riffen bieden ieder hun eigen specifieke onderwaterflora en -fauna, maar één ding hebben ze gemeen: waar je ook duikt rondom Sipadan, bij elke duik zul je tientallen grote zeeschildpadden tegenkomen. De meeste zijn gewend aan duikers en gaan gewoon verder met hun bezigheden. Regelmatig tref je ze slapend aan, maar vaak ook zijn ze druk bezig hun schild te poetsen aan het koraal. Dat doen ze om te voorkomen dat parasieten zich nestelen op hun schild. Het is heel belangrijk dat de schildpad dit doet, want parasieten kunnen op den duur het schild doorboren met als gevolg dat de schildpad sterft. Een andere bijzonderheid van het onderwaterleven rondom Sipadan vormen de grote scholen barracuda's, jacks en humpheadpapegaaivissen.

Dynamiet
Het water is helder en het hele jaar door redelijk warm. Het eiland kent geen regentijd zoals op het vasteland van Maleisië. Gedurende het hele jaar moet je wel rekenen op fikse tropische regenbuien. Deze duren nooit erg lang en al gauw schijnt het zonnetje weer. Hoewel duikers natuurlijk het onderwaterleven verstoren, enkel en alleen al door hun aanwezigheid, moet toch ook gezegd worden dat de visrijkdom rondom Sipadan alleen nog bestaat, en kan bestaan juist vanwege de duikers. In de wijde omgeving rondom Sipadan wordt volop gevist met dynamiet. Dit veroorzaakt enorme explosies waarbij een compleet rif met al z'n koralen en al het visieven in één klap vernietigd wordt. Het dynamiet-vissen is in alle wateren van Maleisië ten strengste verboden, maar helaas is het voor de Maleisische overheid niet mogelijk overal en altijd te controleren. Vanwege het toerisme en de duiksport op Sipadan, komt dynamiet-vissen hier niet meer voor. Overigens is de vlijt van de Maleisische overheid niet te verklaren uit liefde voor de natuur. Evenals bij vele andere ontwikkelingslanden is het tot de regering doorgedrongen dat het streven naar natuurbehoud zich snel terugverdient, omdat het toerisme nu eenmaal veel meer harde valuta in het laatje brengt dan het plegen van roofbouw op de natuur.

Schildpadeieren
Ook de zeeschildpadden worden indirect door de duikers beschermd. In het verleden werd er door de plaatselijke bevolking fanatiek gejaagd op de zeeschildpadden vanwege hun schild. Met de komst van het toerisme en de duikers, heeft de duikorganisatie ter plaatse genoeg geld om jaarlijks een groot bedrag te storten ter voorkoming van het jagen op de zeeschildpadden. Tegelijkertijd heeft deze organisatie een project gestart om de schildpadeieren te beschermen tegen roof van zowel mensen als vogels. Dit doet men door een aantal eieren op te graven en volledig beschermd te laten uitkomen, waarna de kleine schildpadjes te water worden gelaten. Dat het werkt is wel duidelijk, gezien het enorme aantal zeeschildpadden rondom Sipadan.

Bedreigingen
Sipadan maakt deel uit van een regio die door de Maleisische regering gedeeltelijk wordt opgeofferd aan de economische ontwikkeling. Verwacht wordt dat de bevolking in de regio, ten gevolge van de snel groeiende economie, in de komende tien jaar zal verdubbelen. Het gevaar bestaat dat Sipadan in de toekomst nog slechts een fragiel natuurreservaat zal zijn, te midden van een bedreigende, vervuilde omgeving. Laten we hopen dat de Maleisische overheid de juiste balans zal weten te vinden tussen economische expansie en natuurbehoud.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.