+ Meer informatie

GAK besluit tot verzelfstandiging

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het Gemeenschappelijk Adminstratiekantoor (GAK), dat de werknemersverzekeringen uitvoert voor dertien van de achttien bedrijfsverenigingen, wordt verzelfstandigd

Het bestuur, bestaande uit werkgevers en werknemers, heeft besloten de vereniging om te zetten in een GAK Groep. Welke juridische vorm die krijgt -BV of NV- staat nog niet vast. De gebouwen van het GAK zullen worden verkocht. Dat levert zo’n 700 miljoen gulden op. Dat geld zou terug kunnen vloeien in de sociale fondsen waaruit de Ziektewet-, wao- en ww-uitkeringen worden betaald. Tegenover de opbrengst staat echter een bijna evengroot bedrag aan schulden, zodat er per saldo weinig overblijft.

De verzelfstandiging van het GAK houdt verband met een besluit van staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken). Die wil dat de sociale partners hun zeggenschap over de uitvoeringskantoren in de sociale zekerheid uiterlijk 1 januari 1996 opgeven. Hij wenst een bestuurlijke, juridische en financiële scheiding tussen bedrijfsverenigingen en uitvoeringsinstellingen. Het besluit raakt niet alleen het GAK, maar ook SFB/GUO en Detam/BVG. Linschoten heeft gisteren de Kamer geïnformeerd over de voorwaarden die gaan gelden bij de „ontvlechting” van uitvoeringsinsteUingen in de sociale zekerheid en bedrijfsverenigingen. De uitvoeringsinstellingen moeten zelfstandig en ongebonden kunnen opereren. Publieke en private geldstromen moeten blijvend worden gescheiden. Winsten bij de uitvoering van werknemersverzekeringen moeten uiteindelijk ten goede komen aan de publieke sector.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.