+ Meer informatie

Nieuwe eenheid Arabië is winst voor moslims

Anti-kruistocht bindt verdeelde Arabische kamp

2 minuten leestijd

AMMAN — Als het ligt aan de fundamentalistische moslims die gisteren in Amman vergaderden, behoort de bittere tegenstelling tussen de moslimwereld en de Iraakse leiders spoedig tot het verleden. Dat concludeerde EO-medewerker J. van den Bosch gisteren in Amman. Hij sprak van „een verrassende wending in de Golfcrisis". Een wending overigens, die zijns inziens „onmiskenbaar" in het voordeel Is van de islam.

Volgens Van den Bosch, die gisteren de laatste dag van de islamitische topconferentie bijwoonde, scharen de fundamentalistische Arabische leiders zich nu vierkant achter Saddam Hoessein in zijn confrontatie met het Westen. De snel groeiende troepenmacht wordt door de volgelingen van Mohammed gezien als een nieuwe kruistocht tegen de islam.

Yacub Ouarrah bij voorbeeld, een bekend islamitisch parlementslid in Amman, trekt de lijnen door naar het (recente) verleden. Volgens hem liet het Westen in 1948 toe, dat in het hart van de Arabische wereld Israël als natie werd geboren. Dat gebeurde in zijn visie alleen maar om verdeeldheid te brengen in de islamitische wereld. „Nu heeft Allah ons Saddam Hoessein gezonden. Hij wandelt op het rechte pad en wij volgen hem".

Martelarendom

Tijdens de topconferentie werden 5000 Jordaniërs en Palestijnen opgeroepen tot gewelddadige tegenstand. „Alleen bloed kan voor een oplossing zorgen. Zonder martelaren geen heldendom. Sterf voor de goede zaak", zo werd gezegd.

Nog maar een paar maanden geleden waren de islamitische leiders overigens nog vierkant tegen het beleid van de „ongelovige" Hoessein. Thans echter wordt zijn oproep tot het voeren van de Jihad, de heilige oorlog, blindelings gevolgd. De westerse strijdkrachten in Saoedi-Arabië en de rest van de Golf moeten zo snel mogelijk vernietigd worden.

Belofte van trouw

De Arabische nationalisten zien nu in Hoessein de patriottische leider waarom ze al jaren hebben gevraagd. De traditionele moslims beschouwen hem simpelweg als de man die deed wat ze zelf niet konden bereiken. Zo zorgt de sluimerende heilige oorlog tegen het „vijandige" Westen voor eenheid in het verdeelde Arabische kamp.

Hoe het einde van de Golfcrisis ook zal zijn, directe waarnemers geloven dat de islam er goed garen bij zal spinnen. Als Hoessein verslagen wordt, zal de islam zich nog meer radicaliseren en zodoende supporters achter zich krijgen die nu nog aarzelen. Wint de Iraakse leider, dan zal, zo zeggen de moslimleiders, die zege heel wat meer Arabieren tot het geloof in Allah en zijn profeet brengen.

De leiders zijn van plan binnenkort in Bagdad een dringend verzoek te doen of Hoessein zo vriendelijk zou willen zijn een islamitische staat uit te roepen. Saddam zou een dergelijk verzoek kunnen zien als een onvoorwaardelijke belofte van trouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.