+ Meer informatie

Rijksbijdrage aan Kiltunnel te laag

Motie CD AI WD in Tweede kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Alle grote partijen in de Tweede kamer vinden de bijdrage die de regering wil verlenen voor het exploitatietekort van de tunnel onder, de Dordtse Kil te mager, zo bleek dinsdag. CDA en VVD vroegen in een motie de bijdrage te verhogen tot twee miljoen gulden per jaar aan de provincie Zuid-Holland en het tekort van de gemeenten voor tenminste vijftig procent op te vangen, uitgaande van de vijftig gulden die de gemeenten per inwoner tnoeten betalen.

De regering besloot vrijdag de provincie jaarlijks een miljoen te geven en het tekort van de gemeenten boven vijftig gulden per inwoner per jaar te vergoeden. Dit voor een periode van tien jaar.

Twee moties van de PvdA, gesteund door D'66, noemde staatssecretaris Koning onaanvaardbaar. Daarin wordt gevraagd een regeling voor het exploitatietekort te treffen, structureel, met het wegschap dat de Kiltunnel beheert, 'en verder te onderzoeken op welke manier provincie- en gemeentewet moeten worden gewijzigd, zodat het financieel toezicht van het rijk kan voorkomen dat provincie en gemeenten onaanvaardbare risico's nemen met projecten als de Kiltunnel.

Aansprakelijk

Algemeen vond de Kamer dat ZuidHolland en de gemeenten Dordrecht, Puttershoek, Maasdam, 's-Gravendeel en Strijen alleen aansprakelijk zijn voor de Kiltunnel. Toch moet het rijk een zekere verantwoordelijkheid ook op zich nemen. Rijkswaterstaat is in zekere zin medeplichtig geweest door deze provinciale wegtunnel indertijd goed te keuren en bovendien nadere eisen te stellen.

Door niet te voorziene omstandigheden is de tunnel veel duurder geworden en bleek het gebruik veel kleiner dan indertijd was begroot, onder meer doordat een geplande woonwijk niet is gebouwd. De Kamer vindt dat provincie en gemeenten niet helemaal schuld hebben aan het tekort, dat dit jaar 18 miljoen gulden bedraagt.

Precedent

staatssecretaris Koning vreesde voor precedentwerking, als het rijk een structurele bijdrage gaat leveren. Hij wees op de brug bij Tiel, die de provincie Gelderland op eigen gezag heeft aangelegd en die tot een groot exploitatietekort leidde. De provincie, die overigens wel over geld beschikt, heeft dat tekort voor eigen rekening genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.