+ Meer informatie

Geallieerden voeren nieuwe aanvallen uit

2 minuten leestijd

(vervolg van voorpagina)

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, zei dat Saddam „vastbesloten is tijdens laatste dagen van de regeringBush een confrontatie uit te lokken".

Hij noemde de Iraakse leider „een delige figuur", die na de Golfoorlog e hebben verloren de Amerikaanse regeringswisseling op de proef stelt en Je Verenigde Naties provoceert.

„Ik denk dat het brein van Saddam rioessein anders in elkaar zit dan dat /an de meeste mensen met wie ik regelmatig omga... Ik zie geen logica in lat waar hij momenteel mee bezig is. Vlaar is het duidelijk dat hij de een of mdere bedoeling heeft", zei Cheney gisteren in een Amerikaanse talkshow.

jrens

Het Koeweitse ministerie van buienlandse zaken maakte • bekend dat zaterdag bij gevechten met een Koeweitse grenspatrouille een Irakees omkwam en een andere werd gearresteerd. Drie Iraakse infiltranten, die mogelijk smokkelaars waren, hadden volgens het ministerie op de Koeweitse grenspatrouille geschoten.

„Saddam Hoesseins voortdurende provocatie is op juiste en krachtdadige wijze tegemoet getreden, zei Bill Clinton, die woensdag als president wordt beëdigd, over de Amerikaanse aanval van gisteren. „Ik steun president Bush' optreden volledig. Saddam Hoessein moet heel goed begrijpen dat de huidige en de komende regering het volledig eens zijn over de noodzakelijkheid van de totale naleving van resoluties van de Veiligheidsraad".

In Bagdad herdachten zo'n 20.000 Iraki's gisteren het uitbreken van de Golfoorlog, twee jaar geleden. De betogers riepen leuzen tegen de VS en verbrandden Amerikaanse, Britse en Franse vlaggen alsmede een afbeelding van president Bush. De demonstranten, die zwaaiden met portretten van Saddam Hoessein, waren bijeengekomen om 2.30 uur 's ochtends (0.30 uur onze tijd) - het tijdstip waarop de oorlog in 1991 was begonnen.

Saddam Hoessein herhaalde in een rede ter herdenking van de tweede verjaardag van het begin van de Golfoorlog dat Irak en Koeweit één natie vormen. Daarnaast wees hij de geallieerden op de gevechtsbereid van het Iraakse leger. De VN laten zich volgens de Iraakse leider voor het karretje spannen van de Westerse industriestaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.