+ Meer informatie

Dwarse vakbondsleden in Amerika aangepakt

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Advertenties in de Amerikaanse pers nen ons in Europa plotseling bepalen bij opvallende misstanden in de VS. Echter alleen het feit al dat met een advertentie een duidelijke maatschappelijke kwaal nog eens extra kan worden benadrukt wijst op het democratische karakter van de VS.

Europese anti-Amerikanen dienen dat laatste aspect goed onder ogen te zien. Terug naar de bewuste advertentie in de Amerikaanse staat Virginia is een organisatie gevestigd die het opkomt voor werkwillige burgers die lastig gevallen worden door vakbondsmensen. Officieel heet deze instantie: the National Right to Work Legal Defense Foundation". Is zo'n organisatie werkelijk nodig in de VS? Dat vraagt men zich al gauw af in onze tijd van talloze werkgroepen en comités. Ter beantwoording van bovengestelde vraag heeft de Amerikaanse organisatie nu juist in de vaderlandse pers een grote advertentie geplaatst. In deze advertentie wordt het volgende verhaal gedaan: in de staat Arkansas werd in april 1980 de slaapkamer van de achtjarige Sheila Ann Ussery onder vuur genomen; dat gebeurde tegen het middernachtelijk uur; achtergrond van deze gelukkig onbloedig aflopende schietpartij, terreur van de plaatselijke afdeling van de vakbond „United Steelworkers of America" tegen de moeder van Sheila Ann, Deanna Ussery.

Waarom had Deanna Ussery zich met nog vier vrouwen de woede op de hals gehaald van deze vakbond? Deanna en haar vier collega's hadden stakingsbevelen van de vakbond naast zich neergelegd. Vandaar de tegen hen gerichte terreur.

Het bleef niet slechts bij de nachtelijke intimidatie op Deanna's bezit gericht. Nadat de staking voorbij was werden de vijf vrouwen op het werk uitgescholden, kregen ze obscene taal naar hun hoofd geslingerd en werden ze bedreigd. Ze ondervonden voortdurend plagerijen als met vet en lijm ingesmeerde stoelen enz. Ze moesten zelfs onder bescherming naar het toilet!

Smartegeld

Deze terreuractie in Hot Springs (Arkansas) had nog maanden kunnen voortduren wanneer „The National Right to Work Legal Defense Foundation" zich er niet mee l)ad ingelaten. De organisatie verschaft Amerikaanse werknemers kosteloze juridische bijstand wanneer zij het slachtoffer worden van misstanden die voortvloeien uit het verplichte vakbondslidmaatschap. Naar aanleiding van de gebeurtenissen gaf de „Foundation" op verzoek direct juridische bijstand en toen. kreeg de bewuste vakbond het benauwd.

Deze beloofde voortaan van zulke kwalijke praktijken als toegepast t.a.v. Deanna Ussery af te zien. De vijf Amerikaanse vrouwen Wonnen met de hulp van de Foundation een aangespannen proces en kregen gezamenlijk een schadevergoeding toegekend door de staatsrechtbank van Arkansas van ƒ250.000. De vakbond werd bestraft voor zijn ontwettige optreden.

De Foundation bewijst het Amerikaanse democratische image een goede dienst. Bovendien is het voor Nederlanders goed te bedenken dat Amerika noch de belichaming van al het goede, noch van al het kwade op deze aarde voorstelt. Evenals onze maatschappij worstelt de Amerikaanse met grote problemen, maar zij mogen gelukkig nog vrijuit besproken worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.