+ Meer informatie

Braks twijfelt aan quotumsysteem vis

Minister laat brief LEI bij Kamer bezorgen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Braks van visserij is ervan overtuigd dat het systeem van visquotering zoals door de EG vastgesteld, nauwelijks is uit te voeren en nog moeilijker te controleren. Daarom wil de bewindsman in de EG tijdens de onderhandelingen over een nieuwe verdeling van de quota over de lidstaten, in de loop van volgend jaar, de vraag opwerpen of „we op deze weg door moeten gaan".

De minister zei dat gisteren tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer waar werd gesprolcen over de visaffaire. Om de controle op dit moment verder te verbeteren, zuleen verbeterde administratieve controle, een veilplicht op de plaats van aanlanding en vormen van verplichte sanering.

Plenair debat

Of minister Braks nu wel of niet af moet treden, zal deze week nog blijken. Morgen of overmorgen debatteert de Tweede Kamer hoogstwaarschijnlijk plenair over de visaffaire en moeten de fracties hun politiek oordeel vellen. Eigenlijk is alleen het oordeel van de PvdA nog van belang, maar de verwachting is dat de socialisten uiteindelijk de bewindsman niet zullen laten vallen. en onvoldoende ingelicht. Na een vraag van de RPF'er Leerling herhaalde het VVD-kamerlid zijn standpunt dat de bewindsman af moet treden. Ook D66 en Groen Links zijn die mening toegedaan. formeerd over de vangstoverschrijdingen. De kleine christelijke partijen hadden ook pittige kritiek op het opereren van minister Braks, maar zij gaan niet zo ver dat zij de bewindsman tot aftreden willen dwingen.

Cijfers LEI

Aan het begin van de vergadering leek het er even op dat het debat werd uitgesteld. Minister Braks had gistermorgen namelijk een brief bij de Kamer laten bezorgen met cijfers van het Landbouwkundig Economisch Instituut (LEI), waaruit blijkt dat er van overbevissing in de afgelopen jaren bijna geen sprake is geweest. Op grond van die gegevens zouden de quota van vorig jaar met 1 procent zijn overschreden. VVD, D66 en Groen Links vroegen om uitstel, maar een kamermeerderheid wilde het debat toch voortzetten. Overigens bekende Braks dat de cijfers van het LEI over de overbevissing evenmin hard zijn te maken als de cijfers die in de visserijwereld de ronde doen.

Minister-president Lubbers greep gistermorgen zijn jaarlijkse persconferentie voor hoofdredacteuren en de parlementaire pers over de Troonrede aan om uitvoerig de positie van minister Braks te verdedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.