+ Meer informatie

Olieprijzen in VS in dalende lijn

Vraag naar benzine afgenomen

2 minuten leestijd

NEW YORK — De vraag naar benzine en andere olieprodukten in de Verenigde Staten is zodanig afgenomen dat de prijzen van Amerikaanse ruwe olie beginnen te dalen. Verscheidene grote oliemaatschappijen hebben het afgelopen weekeinde besloten de prijs van olie uit het gebied van het Rotsgebergte met een dollar per vat van 159 liter te verlagen. Deze olie is zwaar en bevat betrekkelijk veel zwavel maar in kringen van de Amerikaanse olie-industrie wordt verwacht dat ook de prijzen van lichtere olie van betere kwaliteit omlaag zullen gaan.

Er is nu in de Verenigde Staten voor het eerst sinds de energiecrisis van 1973 en 1974 sprake van een prijsdaling van ruwe olie. Van de afschaffing van het toezicht op de prijzen van in de VS gewonnen olie was een opwaartse prijsdruk verwacht, maar het tegendeel is 't geval doordat het aanbod de vraag sterk overtreft. Volgens de jongste cijfers van het American Petroleum Institute (API) is het verbruik afgenomen tot minder van vijftien miljoen vaten per dag. (Verleden jaar 17 en in 1979 18,5 miljoen).

RAFFINADERIJEN

De grote oliemaatschappijen in de VS hebben hun raffinagecapaciteit al

De Britse Ford-fabrieken hebben verleden jaar een winst voor belasting van 226 miljoen pond sterling (1,17 miljard gulden) gemaakt vergeleken met 396 miljoen pond (ruim twee miljard gulden) in het voorgaande jaar. Bij de publikatie van het jaarverslag werd woensdag meegedeeld dat het bedrijf in de tweede helft van 1980 in de rode cijfers is'geraakt en dat de crisis noe niet voorbij is. flink moeten inkrimpen. Er worden hier en daar zelfs raffinaderijen gesloten. Eind vorige maand werd de capaciteit voor minder dan 69 procent benut tegen in maart 1980 voor ruim tachtig en twee jaar daarvoor voor ongeveer negentig procent. De winstmarges staan navenant onder druk. In' het tweede kwartaal van dit jaar zullen de oliemaatschappijen naar schatting twintig procent minder winst maken dan in die periode van het vorige jaar.

OLIE-INVOER EG

De netto olie-import van de EG is het afgelopen jaar elf procent kleiner geweest dan in 1979, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese bureau voor de statistiek. Aan olieprodukten werd 8,8 procent minder verbruikt. Alle EG-landen, met uitzondering van Griekenland, deden het zuiniger aan. Volgens deskundigen in Brussel is de vermindering van het verbruik een gevolg van de recessie.

Olie is goed voor vijftig procent van het energieverbruik in de EG. De Europese Commissie wil dat dat percentage vermindert tot veertig in 1990. Uit recent verschenen rapporten blijkt echter dat het percentage dan 43 zal bedragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.