+ Meer informatie

Russen sturen brief aan socialistische partijen

Om raketten VS buiten Europa te houden

3 minuten leestijd

BONN — De Sowjet-Unie heeft een nieuwe poging gedaan om moderne Amerikaanse raketten voor de middellange afstand buiten West-Europa te iiouden.

Zij deed dit in een brief die het centraal comité van de Russische Communistische Partij begin mei heeft gericht tot de voornaamste socialistische partijen in West-Europa. Daarin werd nog eens gepleit voor een bevriezing van het

Volgens het GPV-kamerlid is er alles voor te zeggen alsnog een huisvrouw in de Ëmancipatieraad op te nemen, „al was het alleen maar om een onderschatting van het werk van huisvrouwen door leden van de Ëmancipatieraad te kunnen corrigeren." aantal strategische raketten in Europa.

Aan het schrijven uit Moskou was tot dusver geen ruchtbaarheid gegeven. Donderdag publiceerde de in Bonn verschijnende „General Anzeiger" echter de tekst van de boodschap.

Onjuist

De brief van tien pagina's werd gestuurd naar de socialistische partijen in West-Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal en de Scandinavische landen. Volgens het Russische centrale partij comité is de westelijke stelling dat de Sowjet-Unie een groot overwicht bezit op het gebied van de kernraketten voor de middelgrote afstand, onjuist. De Russische raketten van het type SS-20 en de Backfire-bommenwerpers vormden een tegenwicht voor de „moderne kemwapensystemen van de Verenigde Staten in Europa", zoals de in Engeland gestationeerde jachtvliegtuigen van het type F-111, de Phantoms die uitgerust zijn voor vluchten met kernwapens en de Amerikaanse vliegtuigen die gestationeerd zijn op de vliegdekschepen in de Middellandse zee, die volgens de Russen, doelen in de Sowjet-Unie kunnen treffen.

Beperking
De Sowjet-Unie pleit voor een alge

HELMUT SCHMIDT ... van de hand gewezen... meen moratorium voor alle kernraketten op Europese bodem. Deze bevriezing zou moeten ingaan bij de opening van Amerikaans-Russische onderhandelingen over beperking van de zogenoemde Euro-raketten. Daardoor zou de voorgenomen plaatsing van 108 raketten van het type Pershing-2 en 572 kruisraketten door de NAVO in 1983 van de baan zijn.

De Westduitse socialistische partij liet in een verklaring van voorzitter Willy Brandt weten dat zij de brief zorgvuldig zou bestuderen en op constructieve wijze erop zou reageren. Brandt noemde de boodschap een „constructieve poging om manieren van bewapeningsbeperking te overwegen".

Van de hand gewezen

Bondskanselier Helmut, Schmidt heeft eerder een dergelijk voorstel van de Russische partijleider Leonid Brezjnjev van de hand gewezen, met het argument dat een moratorium het Russische raketoverwicht zou bestendigen, terwijl het NAVO-plan voor de plaatsing van genoemde Amerikaanse raketten nog niet is uitgevoerd.

De houding van Brandt wordt beschouwd als positiever tegenover dergelijke voorstellen van de Russen en gereserveerder ten aanzien van de Westerse plannen tot modernisering van de kernraketten. Hij heeft als zijn mening te kennen gegeven dat Schmidt wellicht te haastig Brezjnjevs voorstel van de hand heeft gewezen.

Aftreden

De brief van het Russische centrale partijcomite kan Schmidt verder in moeilijkheden brengen, terwijl de Bondskanselier al problemen heeft met een toenemende neutralistische, antiAmerikaanse vleugel in zijn socialistische partij. Afgelopen weekeind dreigde hij met aftreden als zijn partij zich niet houdt aan haar eerder ingenomen positieve standpunt ten aanzien van de Euro-raketten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.