+ Meer informatie

Minder vogels gedood door stroomkabels

1 minuut leestijd

ARNHEM — Het aantal vogels dat zich in ons land dood vliegt tegen hoogspanningsleidingen, is de afgelopen vijftien jaar met naar schatting zestig procent verminderd.

Het rijksinstituut -voor natuurbeheer telde in het midden van de zestiger jaren nog ongeveer een miljoen zogenoemde draadslachtof fers per jaar.

Recente tellingen in Limburg en Friesland onder auspiciën van de Kema, het onderzoeksinstituut van de elektriciteitsbedrijven, hebben echter uitbewezen, dat dit jaarlijkse aantal landelijk, gezien tot ongeveer 400.000 vogelslachtoffers is teruggelopen. Deze vermindering is volgens de Keina te danken aan de markeringstekens, die sinds 1966 op de bliksemdraden van de hoogspanningsleidingen zijn aangebracht.

Het grote aantal draadslachtoffers vijftien jaar geleden betekende volgens de Kema niet, dat de vogelstand toen gevaar liep. Wel was er sprake van extra risico voor zeldzame vogelsoorten. Onderzoek in Engeland in die tijd wees uit, dat het zichtbaar maken van de leidingen een gunstig effect had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.