+ Meer informatie

Uitgeverij Aspekt gaat in theologie

3 minuten leestijd

SOESTERBERG. Uitgeverij Aspekt heeft het boek ”Magnalia Dei” van dr. Herman Bavinck opnieuw uitgegeven. De herdruk is de opmaat voor een theologisch fonds dat zowel heruitgaven van klassieke werken als eigentijdse christelijke theologie moet gaan omvatten.

De Soesterbergse uitgeverij met een algemene signatuur brengt jaarlijks enkele honderden nieuwe titels uit. Die gaan over van alles en nog wat, vooral over geschiedenis. De recente najaarscatalogus vermeldt behalve de herdruk van ”Magnalia Dei” ook een boek over de Bijbel met als titel ”De grote misleiding” en diverse erotisch getinte titels. Op het eerste gezicht geen logische combinatie.

Voor uitgever Perry Pierik van Aspekt ligt dat anders. „Wij zijn een liberaal platform. Wij hebben altijd heel verschillende titels naast elkaar gehad. Aspekt geeft boeken uit van de conservatieve Edmund Burke Stichting, maar is ook de huisuitgeverij van de Socialistische Partij.”

De heruitgave van de populaire samenvatting van Bavincks vierdelige dogmatiek is onderdeel van een bewuste strategie, legt Pierik uit. „We bouwen eerst een klassieke onderlaag op. Daarop bouwen we de nieuwere literatuur.”

De inhoudelijke invulling van het theologische fonds laat Pierik vooral over aan Roelof Manssen. De redacteur, die een reformatorische achtergrond heeft en werkzaam was in de accountancy, werkt op freelancebasis voor Aspekt. Voor de heruitgave van klassieke werken denkt Manssen vooral aan theologen uit de Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Bond in het begin van de 20e eeuw, vertelt hij.

De najaarscatalogus kondigt ook een heruitgave aan van ”De zekerheid des geloofs” van Bavinck. In dit geval gaat het niet om een fotografische herdruk. De tekst wordt hertaald in hedendaags Nederlands, aldus Manssen. Prof. dr. H. van den Belt, die zijn doctoraalscriptie over het boekje van Bavinck schreeft, voorziet het boek van een inleiding. De Groningse hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond kwam een niet eerder gepubliceerde lezing van Bavinck op het spoor, die aan het boek wordt toegevoegd.

De heruitgave van ”Magnalia Dei” mist de vertrouwde vormgeving van een degelijk theologisch werk. Met de harde witte letters oogt de rug van het boek eerder als een Amerikaanse misdaadroman. „We willen geen oubollige uitgeverij zijn”, verklaart Manssen de uiterlijke verschijning. „Daarom geven we ”De zekerheid des geloofs” ook in eigentijds Nederlands uit. Maar het is wel zoeken, dat geef ik toe.”

De enige andere theologische titel die al in de najaarscatalogus staat, is ”De rechtvaardiging uit het geloof alleen” van de hervormde J. G. Woelderink. „Woelderink probeerde een eigen weg te vinden. Dat is hem niet helemaal gelukt, maar hij is wel een scherp denker”, vindt Manssen.

Over de verdere invulling van het theologische fonds willen Pierik en Manssen niet veel kwijt. Wel melden ze dat er een serie boekjes van prof. W. J. Ouweneel op stapel staat die een inleiding bieden op tal van wetenschappelijke vakgebieden vanuit christelijk perspectief. De serie wil vwo-scholieren en eerstejaarsstudenten een christelijk alternatief aanreiken voor atheïstische vooronderstellingen, zegt Manssen.

Het is niet gemakkelijk om theologen te vinden die bij Aspekt willen publiceren, erkent Pierik. „Er zijn gesprekken geweest, maar het is een heel behoudende wereld. Wij overhaasten dit niet. We zorgen dat er een mooie trein met boeken gaat rijden, dan stappen de mensen vanzelf in.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.