+ Meer informatie

Vissers zetten kotters in als bezemwagen

3 minuten leestijd

STELLENDAM - Vissers uit Breskens, Stellendam en Vlissingen gaan vanaf 1 december al het afval dat zij uit de Noordzee opvissen, op de wal inleveren. Zij hebben daartoe een contract afgesloten met Kimo Nederland, een organisatie die kustgemeenten in de Noordelijke Zeeën ondersteunt. "De zee is ons brood. Daarom doen wij eraan mee", zegt visser Jacob Sperling van de OD 8 uit Ouddorp.

Per maand vangt de bemanning op de kotter van Sperling naar schatting 200 tot 300 kilo afval. Lege verfblikken, kratten, plastic jerrycans, planken en allerlei grof en minder grof huisvuil komt bij het binnenhalen van de netten aan boord. De sorteerders benedendeks bij de transportlijn weten er wel raad mee: de rommel wordt van de vis gescheiden en onbekommerd in zee gekieperd.

"Wat wij vangen, is maar een fractie van het totaal aan vuil", aldus Jacob Sperling, eigenaar van de OD 8. "Zelden zit er tussen de tonnen aan rommel iets moois bij voor moeder de vrouw. Af en toe halen we een stenen kruikje of zoiets boven water. En mammoetbotten. Die worden bewaard voor enkele verzamelaars aan de wal. Elke vrijdag lopen er drie mannetjes te zoeken naar kluiven. Per maand wordt er zo'n 30 tot 40 kilo opgevist."

Sperling is een van de dertien vissers uit Breskens, Stellendam en Vlissingen die vanaf 1 december de Noordzee gaan schoonvissen. Zij hebben daarvoor een contract afgesloten met Kimo Nederland, onderdeel van een Europese organisatie die zich bezighoudt met milieu en veiligheid op de Noordzee. Zij doet dat namens 120 gemeenten uit tien landen; Nederland is vertegenwoordigd met twintig kustgemeenten.

Voor de vissers zijn speciale afvalzakken ontworpen. Al de rommel die wordt opgevist, hoeft niet meer overboord, maar kan daarin. De vissers zetten het vuil bij thuiskomst aan de kade, waarna Kimo zorgt voor transport en verwerking. Het zogenaamde Vuilvisproject duurt drie jaar en wordt bekostigd met een Europese subsidie.

De vissers doen op vrijwillige basis mee, aldus secretaris L. Veerman. "Per jaar hebben wij 60.000 euro te besteden voor de vernietiging van het afval. Er blijft helaas niets over voor vergoeding." Toch zijn de vissers enthousiast. "De zee is ons brood", zegt Sperling. "Wij hebben graag wat over voor een schoner milieu. Wat wij doen, is gering, maar alle beetjes helpen." Veerman: "Vergelijk het met een tuinman: het zou toch vreemd zijn wanneer hij alleen maar groente uit de grond zou halen en het onkruid zou laten zitten."

In Den Helder draait eenzelfde project al twee jaar met succes. Tien vissers hebben de afgelopen twee jaar ruim 240 ton afval uit de Noordzee gehaald. Dat komt neer op de inhoud van 25 volle vuilnisauto's. "Het is onvoorstelbaar wat er allemaal in de zee wordt geloosd", zegt Veerman. "De meeste rommel zweeft laag boven de bodem. Het is afkomstig van schepen en booreilanden. Ook de rivieren en de oceaan zijn grote vuilleveranciers."

Veerman wil het vuilvissen niet vergelijken met het dweilen met een open kraan. "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de gehele vissersvloot op de Noordzee al het afval aan wal brengt, de zee er na enkele jaren aanmerkelijk schoner op wordt."

Directie Zeeland van Rijkswaterstaat is die overtuiging ook toegedaan. De dienst neemt daarom de bekostiging van het transport van het afval dat drie kotters uit Breskens opvissen, voor zijn rekening. "Een positief signaal. Verdient navolging", vindt Veerman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.