+ Meer informatie

VRAGENBUS

2 minuten leestijd

Correspondentie-voor deze rubriek uan : T. MOLENAAR. Leede 18. Rotterdam-Zuid

G. J. L. te A. vraagt wat het karaktertype is van de cultuurmens, van de filosoof, van de dichter, van de uitvinder en van de redenaar.

Antwoord: Deze vraag zal verband houden met het onderwerp, dat op de laatste bondsdag van het Land-Verb. is gehouden.

Als U daar geweest is en U heeft goed geluisterd, • dan heeft U gehoord, dat er van de velschillende karaktertypen meestal één domineert, d.w.z. de een is meer cholerisch, de ander meer melancholisch en een derde weer flegmatisch, enz.

Dat geldt ook van de cultuurmens, filosoof, dichter, predikant en landwerkman. Het - zou wel vreemd zijn wanneer alle dichters, alle filosofen van één en hetzelfde karaktertype zouden zijn. Het zou zelfs erg dwaas zijn te veronderstellen dat er maar 6 of 8 soorten mensen zijn. Dat is ook de bedoeling bij de karakterverdeling niet. Als professor Heymans een kubus tekent en aan de hoekpunten plaatst de namen van 8 typen, dan bedoelt hij heus niet, dat er 8 soorten van mensen zijn. Het is juist zijn bedoeling om aan te geven, dat, als alle mensen worden gedacht in de kubus, er maar weinigen aan drie hoekpunten kunnen staan, dus zuivere typen zijn. De meesten zijn gemengd en dus ondetermineerbaar.

Dezelfde vrager wil weten of het karakter afhankelijk is van de weersgesteldheid.

Antwoord: Het weer heeft inderdaad invloed op ons karakter. Daarmee bedoel ik niet, dat de dominerende karaktertrek gewijzigd wordt, want verandering van karakter is noch door opvoeding noch door de weersgesteldheid mogelijk. Wel hebben de ervaring en de moderne onderzoekingen aangetoond, dat opvoeding en zelfopvoeding in staat zijn om op de ontwikkeling van het karakter belangrijke invloed uit te oefenen.

Wanneer de Heere het wonder van wedergeboorte verheerlijkt in Zijn uitverkorenen, vernieuwt hij wel het hart, maar het karakter vernieuwt Hij niet. Wel wordt het karakter geheiligd.'Het karakter heeft iets standvastigs, het temperament is aan schommelingen onderhevig, wat vooral uitkomt bij verandering van het weer. De melancholicus zal zich b.v. minder zwaarmoedig gevoelen' bij mooi zomerweer, wanneer de lucht diep blauw is, de zon vriendelijk schijnt en het vogelenheir zich doet horen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.