+ Meer informatie

Kleine gemeenten boos op Heerma

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Zeventien kleinere gemeenten hebben bij staatssecretaris Heerma (Volkshuisvesting) geprotesteerd tegen diens voornemen bij de verdeling van subsidies voor stadsvernieuwing het aantal inwoners als uitgangspunt te nemen. De betrokken gemeenten zullen daardoor hun budget niet meer rechtstreeks van het Rijk ontvangen maar via de provincies. De gemeenten vrezen dat ze daardoor minder geld krijgen.

De stadsvernieuwingsbijdragen van het Rijk worden nu via een ingewikkelde sleutel verdeeld over 'rechtstreekse' gemeenten en de provincies. Of een gemeente een eigen stadsverpieuwingsfonds krijgt, hangt onder meer af van de hoeveelheid vooroorlogse woningen en het aantal kostbare monumenten waarover ze beschikt. Heerma is van plan in de toekomst het aantal inwoners als criterium te nemen. Gemeenten met 30.000 of meer inwoners krijgen dan een eigen fonds.

In hun brief aan Heerma noemen de zeventien gemeenten deze keuze onlogisch. Ze vinden dat de behoefte aan stadsvernieuwingsgeld de maatstaf moet zijn. Door uit te gaan van het aantal inwoners zullen straks jonge gemeenten als Lelystad en Almere. die weinig aan stadsvernieuwing doen, rechtstreekse gemeenten worden.

Plaatsen waar een omvangrijk stadsvernieuwingsprogramma bestaat, worden daarentegen afhankelijk van derden, aldus de zeventien. De gemeenten vragen Heerma af te zien van de introductie van het inwonercriterium. In elk geval zou er een overgangsregeling moeten komen.

De zeventien gemeenten zijn: Sneek, Dongeradeel, Gorinchem, Enkhuizen, Winterswijk, Veendam, Franekerdeel, Hariingen, Weststellingwerf, Herfshuizen, Brunsum, Vlagtwedde, Winschoten, Meppel, Opsteriand. Tholen en Slochteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.